Будимир подржао иницијативу: Дјеца из вишечланих породица да се ослободе плаћања школарина

Срна
Будимир подржао иницијативу: Дјеца из вишечланих породица да се ослободе плаћања школарина

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир подржао је иницијативу да се дјеца из вишечланих породица из Бањалуке ослободе плаћања школарина на факултетима.

Подсјећамо, поменуту иницијативу је на адресе Универзитета у Бањалуци и Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске упутило бањалучко Удружење породица са четворо и више дјеце.

 - Још нисам званично добио иницијативу, али прелиминарно могу рећи да ће добити позитиван одговор јер сам заступник демографског раста у Републици Српској и подржавам све мјере које ће томе допринијети - рекао је Будимир.

Повод ове иницијативе јесу потешкоће вишечланих породица при финансирању редовних студија, због чега траже да буду ослобођени плаћања школарине.

- То би много значило породицама. Има много дјеце којима су студије ускраћене јер не могу финансирати школовање иако би радо ишли на факултет, а породице које нађу начин да плате високу школарину би тај новац могле да искористе за друге намјене. У ситуацији када нас је све мање и мање породице са четворо и више дјеце су најбитније у нашем друштву, стога им се мора помоћи и изаћи у сусрет гдје год је то могуће - каже за “Глас” предсједник бањалучког Удружења породица са четворо и више дјеце Јован Радовановић.

Наводећи да само у Бањалуци има око 290 студената који потичу из вишечланих породица, Радовановић тврди да је раније по овом питању разговарао са надлежнима, али да није било великог слуха те да су углавном пребацивали одговорност с једних на друге.

Висока школарина препрека за жељени факултет

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана