Будимир: Његовањем традиционалних вриједности против културног нихилизма

Срна
Будимир: Његовањем традиционалних вриједности против културног нихилизма

БАЊАЛУКА- Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је да се српски народ од елемената културног нихилизма којима је окружен може одбранити само на један начин - његовањем породице и традиционалних вриједности.

"Породица је темељ. Здрава породица значи здраво друштво и ментално здраву нацију, тако да је добро да овај стручни скуп отвара ова питања", рекао је Будимир обраћајући се у Бањалуци на скупу "Ментално здравље нације као стратешки национални интерес".

Будимир је рекао да су Срби народ који је окружен ненормалношћу, а једна од првих јесте напад на породицу, те истакао да се против те ненормалности може борити само оним чиме су се борили преци кроз историју - духовном културом.

Он је рекао да данашње вријеме носи нове изазове и у менталном здрављу.

"Ми се као постконфликтно друштво налазимо у константној мобилизацији, политичкој, економској и борби за опстанак, тако да то код људи ствара једну врсту напетости коју смо видјели посебно у тешким тренуцима пандемије ковида 19", рекао је Будимир.

Будимир је мишљења да свијет улази у фазу нестабилности, гдје ће и за безбједност једног друштва бити јако важно да буде ментално здраво и витално да може те изазове да прими, избори се са њима и да на крају побиједи, чувајући, прије свега, своје вриједности.

"Увијек кажем да је вриједност оно што је корисно за заједницу и, ако се тако односимо према тим стварима, сигурно ћемо у наредном периоду моћи да све ове изазове и пријетње побиједимо кроз менталну стабилност", нагласио је Будимир.

Директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић рекао је да је ментално здравље нешто што је суштински важно за сваку заједницу, народ, нацију и државу и да се оно одређеним пројектима и идеологијама озбиљно урушава и оштећује.

"Имамо искуства из протеклог периода, кроз трауме из рата, па чак трансгенерацијску трауму као нација која је преживјела геноцид, која је додатно само надограђена посљедњим грађанским ратом у БиХ", навео је Павловић.

Он је истакао да траума може да уништава живот једног човјека који носи трауму из протеклог рата, посттрауматски стресни поремећај /ПТСП/ и насљеђену трансгенерацијску трауму.

"Сви знамо да је дио ратовања и психолошко ратовање. Данас се суочавамо са још комплекснијом ситуацијом - са потпуно менталним уништавањем младе генерације. Оно је вишеслојно", указао је Павловић и напоменуо да највише забрињава то што нема дијалога.

Павловић је навео да је ријеч о тоталитарном приступу јер нема простора за дијалог и у питању је само наметање, а они који одбијају бивају етикетирани, али и маргинализовани.

Он је рекао да је циљ скупа указати на могуће поразне посљедице дјеловања радикалних идеологија које се намећу из одређених центара моћи, чија је намјера да се државе и друштво доведу у посебно психичко и ментално стање ради лакше манипулације и стављања под контролу, те да се отвори стручна и институционална дискусија како адекватно одговорити на ове изазове који могу да угрозе безбједност, односно стратешке националне интересе.

Директор и научни савјетник Института за европске студије из Београда Миша Ђурковић захвалио је домаћину за идеју да читав низ озбиљних савремених проблема и изазова проба да фокусира и представи јавности преко овог врло важног заједничког појма, а то је идеја менталног здравља.

Ђурковић је рекао да ментално здравље нације увелико почива на јасном и јаком идентитету конкретне заједнице, односно, свеукупном идентитету.

Драган Дакић са Правног факултета у Крагујевцу нагласио је да је заштита менталног здравља општи интерес Републике Српске.

Осврћући се на међународно право, Дакић је рекао да је држава обавезна да јој нација буде ментално здрава.

Стручни скуп "Ментално здравље нације као стратешки национални интерес" организован је у Административном центру Владе Републике Српске, поводом Међународног дана менталног здравља.

Прије почетка скупа уприличено је свечано потписивање споразума о сарадњи између Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске и Института за европске студије из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана