Будимир: Крајњи циљ Уставног суда унитаризација БиХ

ГС
Будимир: Крајњи циљ Уставног суда унитаризација БиХ

Крајњи циљ Уставног судаи његових одлука јесте унитаризација БиХ, рекао је Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

- Само Дејтонска БиХ може да постоји и ту стављамо тачку. И петиција је дио приче да спријечимо напад на Републику Српску - наглашава Будимир.

Јуче се у јавности појавила петиција академске заједнице Републике Српске, којом је један значајан број њених представника изразило незадовољство радом Уставног суда БиХ, посебно његовом одлуком од 19. јуна којом је брисан члан 39 Правила Уставног суда БиХ, а коју су за сад потписале 194 особе.

- У Петицији се наглашава да измјене Правила, које су донесене на сједници Уставног суда БиХ, без присуства иједног судије из Републике Српске, представљају кршење Устава БиХ и Правила тог суда, логике паритета и конститутивности народа у свим институцијама на нивоу БиХ, као основе за функционисање сложене државе каква је БиХ - каже Будимир.

У Уставном суду БиХ види велику пријетњу за Републику Српску.

- Они могу једног дана да закључе да у БиХ не живе више Срби. Стране судије су требале да остану у БиХ пет година максимално, а они су овдје 25 година. И шта имамо, напад на један народ и напад на један пуноправни Уставни дио БиХ, који се зове Република Српска. У Уставнои суду сједе бошњачке судије које воде ратну реторику СДА, и ми то сви треба да знамо - поручио је Будимир.

Дотакао се и имовине Републике Српске.

- Имовина Српске је дефинисана Уставом, и сада неко треба да то редефинише? Немате господо право на то - јасно је поручио Будимир.

Будимир се осврнуо и на посјету мађарске делегације Српској превођене премијером Виктором Орбаном.

- Не дешава се ништа случајно. Ово је била капитализација односа између предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијера Мађарске Виктора Орбана. Прво су се лидери препознали, и сада имамо директну помоћ, и економску, па и сваку другу врсту подршке од стране Мађарсаке према Републици Српској - закључио је Будимир, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана