Будимир: БиХ може да функционише само у оквиру компромиса постигнутог у Дејтону

Срна
Будимир: БиХ може да функционише само у оквиру компромиса постигнутог у Дејтону

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је да је посљедњи тренутак када овдашњи Срби и њихове елите треба да одлуче да ли је Дејтонски споразум релевантан за БиХ, која може да функционише само у оквиру наведеног компромиса.

"Било какво мијењање тог компромиса мора да се направи у договору са свим странама у БиХ и ово је тренутак да видимо да ли Дејтон постоји или не", рекао је Будимир на научној трибини "Напади на Дејтонски мировни споразум и Устав Републике Српске - политички и правни аспекти" на Академији наука и умјетности Српске.

Он је навео да је питање Дејтонског споразума данас суштински отворено с обзиром на то да је тај међународни уговор толико пута препакиван и мијењан.

"И онда смо дошли у апсурд и парадокс да су Срби, који су у Дејтон ушли невољно, постали најважнији браниоци тог споразума, а самим тим и Устава БиХ. Дакле, правни и политички систем се више брани у Бањалуци, него у политичком Сарајеву", рекао је Будимир.

Он је истакао да је о свему томе важна расправа, јер се БиХ покушава препаковати у смислу да буде систем у којем ће бошњачка политичка елита преузети државу мимо Устава и унутрашњег договора.

"Дошли смо у ситуацију да неуставне институције БиХ покушавају да суде и уставној институцији предсједника Српске. И да парадокс буде већи, зато што је потписао закон", рекао је Будимир.

Он је истакао да би се грађани Српске требали боље упознати о изворном слову Дејтона и отетим надлежностима Српске на том плану.

"То је битно да се зна да би се схватило шта је остало у Дејтону након бројних неуставних промјена закона, јер сада имате потпуно неуставне Суд и Тужилаштво БиХ који суде предсједнику Српске, а што говори да смо у озбиљном проблему када је ријеч о Дејтону. Поновићу, поставља се питање шта је остало од Дејтона", рекао је Будимир.

Он је рекао да чак и остаци Дејтона чувају на окупу државну заједницу која се зове БиХ и састоји од Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта.

Трибина је одржана у просторијама Академије, а на њој је учествовало више од 40 ректора универзитета, декана, професора универзитета, научних радника, као и предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић.

Скупу је присуствовао и министар правде Српске Милош Букејловић, као и бројне званице из јавног, научног, црквеног, друштвеног и политичког живота Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана