Будимир: Ако буде потребе, одузимаћемо дозволу за рад факултетима

Срна
Foto: Дражан Оскар Подеровић

БАЊАЛУКА- Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да је Минстарство тражило од Агенције за истраге и заштиту (СИПА) податке о акцији "Кластер", а од републичког Инспектората да изврши провјере да би се предузеле законске мјере и, ако је потребно, одузеле дозволе за рад одређеним високошколским установама.

"Од Агенције за високо образовање тражили смо за одређене институције гдје је процес реакредитације у току да привремено зауставимо овај процес како бисмо могли да након окончања истражних радњи у акцији 'Кластер' видимо да ли те установе испуњавају услове за рад", рекао је Будимир новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да подржава рад свих полицијских агенција када утврде одређене незаконите појаве у високом образовању, као и да што се тиче Министарства неће бити повлаштених у таквим поступцима и установама гдје се утврде незаконите радње.

Будимир очекује од Инспектората да се оштро обрачуна са свим негативним појавама у високом образовању.

Говорећи о приватним високошколским установама, он је рекао да неке од њих раде добро свој посао, а неке не, као и да све нису исте.

"Ако појединци ураде одређене ствари на високошколским установама не можемо то одмах приписати и самој установи. Морамо бити пажљиви када је у питању пресумпција невиности. Не могу никога оптужити као дио извршне власти када је ријеч о овим стварима", поручио је Будимир.

Према његовим ријечима, СИПА ради у складу са својим надлежностима, док Министарство кроз свој управни надзор води рачуна о законитости рада високошколских установа у Републици Српској.

"Када добијемо одређене информације о незаконитом раду, ми то просљеђујемо републичком Инспекторату", појаснио је Будимир.

Он је подсјетио да је реформама Закона о високом образовању из 2020. године формиран цијели низ независних тијела и савјета за високо образовање које дјелује у процесу акредитације.

Припадници Сипе ухапсили су јуче 11 лица у акцији "Кластер" усмјереној на сузбијање организованог криминала и системске корупције, повезаних са незаконитим издавањем и недозвољеном трговином факултетским дипломама на подручју БиХ.

Акција је реализивана на подручју Бањалуке, Бијељине, Источног Сарајева, Приједора, Козарске Дубице, Брчког, Травника и Мостара, а претреси су извршени на 18 локација, и то девет стамбених објеката и покретних ствари физичких лица и девет високошколских установа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана