Бубић: Захтјев за изузеће судије Узуновић биће допуњен

ГС
Бубић: Захтјев за изузеће судије Узуновић биће допуњен

БАЊАЛУКА - Горан Бубић, бранилац у Тиму одбране предсједника Републике Српске Милорада Додика у поступку који се против њега води у Суду БиХ, рекао је да ће захтјев за изузеће судије Сене Узуновић бити допуњен и да је одбрана сазнала нове чињенице које дефинитивно указују на њену могућу пристрасност.

Бубић је рекао да се континуирано у предмету против Додика виде разни неочекивани догађаји, као што је измјена поступајућег судије без претходне најаве, који упућују на закључак да у њему постоји евидентна ванправна политичка позадина.

"Имамо јучерашњи догађај гдје смо видјели ту пријеку промјену судије. Није уобичајено да странке не знају судију који долази", рекао је Бубић за АТВ.

Он је рекао да је итересантна и додјела предмета Сени Узуновић јер сада нико не спомиње ЦМС систем аутоматске додјеле предмета.

"Сада има нека комисија и нама је било неко облазложење како судија Узуновић има најмањи број предмета и да је то сад један као од разлога за додјелу предмета предсједника Додика", навео је Бубић.

Према његовим ријечима, одбрана је затражила додатно вријеме да допуни захтјев за изузеће.

"Допунићемо га. И сазнали смо још неке нове чињенице које дефинитивно указују на могућу пристрасност поступајућег судије", истакао је Бубић.

Говорећи о свједоцима Тужилаштва БиХ, а ријеч је о четири инспектора Агенције за истраге и заштиту (СИПА), Бубић је рекао да је њихова сврха да се симулира суђење и да јавност стекне дојам да је у питању неко суђење.

"Ови свједоци, то је потпуно непотребно, никада се они не предлажу јер у питању су инспектори који су изузимали документацију у кабинету предсједника, Народној скупштини, Влади. Та документација није спорна тако да је њихово саслушање апсолутно непотребно као што је непотребно суђење јер у односу на ове наше аргументе ми видимо да није било услова ни за потврђивање оптужнице", рекао је Бубић.

Говорећи о свједоцима одбране, он је рекао да су им примарно важни такозвани стручни свједоци који ће са стручног и научног аспекта потврдити оно што истиче одбрана.

У Суду БиХ јуче је одржано рочиште у предмету који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика на којем је Тужилаштво БиХ представило оптужницу, а одбрана изнијела свој концепт одбране и затражила изузеће судије Сене Узуновић која се у судници појавила умјесто Мирсада Стрике.

Наредно рочиште Узуновићева је заказала за 21. фебруар, али је одбрана рекла да због раније преузетих обавеза рочиште може бити одржано 6. марта, што је и прихваћено.

Тужилаштво БиХ је предложило саслушање четири "своја" свједока, а ријеч је о четири инспектора Агенције за истраге и заштиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана