Бубић: Убрзање поступка против Додика без упоришта у закону

Срна
Бубић: Убрзање поступка против Додика без упоришта у закону

БАЊАЛУКА - Заказивање главног претреса пред Судом БиХ у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика представља невјероватно убрзање кривичног поступка које у основи нема упориште у закону, рекао је адвокат предсједника Српске Горан Бубић.

-Знамо да један број поступака пред Судом БиХ траје годинама и не завршава се, а овдје имамо ситуацију гдје је главни претрес заказан очигледно неприхватљивом брзином - рекао је Бубић.

Он је навео да ово само потврђује и досадашњи ток поступка.

-Имали смо имали ситуацију да уопште није разјашњена тврдња одбране о нелегитимности Кристијана Шмита нити могућности да ОХР доноси законе. Претходно се Тужилаштво БиХ позивало на ставове бонских закључака, што је невјероватно, умјесто да се позивало на Устав БиХ. Исто тако у погледу Шмита, позивали су се на службену страну ОХР-а како је тамо објављено саопштење да је Шмит именован за високог представника, што је невјероватно ако имамо јасне одредбе о поступку именовања - рекао је Бубић за РТРС.

Сада је ситуација, додао је он, да се Тужилаштво позива на службену страницу ОХР-а, умјесто на валидан акт, што Суд прихвата некритички.

Бубић је рекао да је рочиште о изјашњавању о кривици 16. октобра практично завршено прије него што је почело, а да је судија, одбијајући приговоре, истакла да ће се то питање разјаснити на суђењу.

-Тако да ми сада на суђењу можемо очекивати да суд каже да се то разјасни у жалбеном поступку. Зато није случајно да јавност у Републици Српској не исказује никакво поштовање према Суду БиХ - рекао је Бубић.

Он је истакао да ће тог поштовања бити све мање, због односа Суда и правосуђа према Уставу БиХ.

-Овакво понашање евидентно угрожава суверенитет БиХ из којег јасно произилази да законодавну власт може да врши само Парламентарна скупштина, а не самозвани странци - нагласио је Бубић.

Пред Судом БиХ је за 22. новембар заказан главни претрес у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника” Милоша Лукића.

На страници Суда БиХ је објављено да би рочиште требало почети у 13 часова и да је поступајући судија Мирсад Стрика.

Додик и Лукић су 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.

Додик и Лукић су оптужени за непоштивање одлука Кристијана Шмита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана