Бубић: Симулација суђења - требало је провјерити Шмита

СРНА
Foto: Принтскрин

БАЊАЛУКА- Адвокат Горан Бубић изјавио је да је позивање свједока на сутрашње рочиште пред Судом БиХ предсједнику Републике Српске Милораду Додику само симулација суђења, јер је требало провјерити да ли је Кристијан Шмит именован према поступку предвиђеним мировним уговором.

Коментаришући рочиште на којем је најављено саслушање три инспектора Агенције за истраге и заштиту који су изузимали документацију из "Службеног гласника", Бубић је рекао да није пракса судова да позивају инспекторе да свједоче.

Он је нагласио да то обично није пракса осим ако противна страна, у овом случају одбрана, нешто оспори у вези са вјеродостојношћу докумената на чију околност су позвани свједоци да буду саслушани, а пошто су ту документи Народне скупштине, о указима, те општи акти који се тичу "Службеног гласника", то нису спорна питања.

Бубић је навео да је на одбрану пребачено да доказује пресумпцију невиности иако би тужилаштво требало да докаже кривицу, а не да одбрана доказује невиност.

И адвокат Миљкан Пуцар сматра да је на сутрашњем рочишту пред Судом БиХ против вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића непотребно саслушавање инспектора Агенције за истраге и заштиту који су изузимали документацију из "Службеног гласника".

Пуцар је рекао Срни да ће они бити саслушавани на околности радњи које су предузели, иако ту ништа није спорно.

Адвокат Анто Нобило рекао је Срни да је сутра предвиђено саслушање свједока, службених лица која су изузимала документацију, као и да почиње доказни поступак.

"Још нисмо извели ниједан једини доказ. Дакле, тек ће сутра почети изношење доказа, па ћемо видјети у којем правцу све то иде", закључио је Нобило, који сматра да је логично да дође до поновног спајања поступака у предмету који се води против Додика и Лукића јер је ријеч о истим чињеницама и правним проблемима.

Пред Судом БиХ за сутра су заказана рочишта у процесима који се воде против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Оба рочишта заказана су за 13.00 часова у судници број четири, објавио је Суд на својој страници, иако је Лукићев предмет од Додиковог раздвојио 17. јануара судија Суда БиХ Мирсад Стрика, који је водио овај процес прије него што је предмет додијељен судији Сени Узуновић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана