Бубић: Раздвајање поступка против Додика и Лукића без законског упоришта

ГС
Бубић: Раздвајање поступка против Додика и Лукића без законског упоришта

Нисмо очекивали раздвајање процеса против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића, које је без законског упоришта, рекао је Горан Бубић, адвокат одбране предсједника Српске.

- Нисмо очекивали раздвајање, јер то није у Закону по кривичном поступку. Циљ је елиминација Милорада Додика из политичког живота. Прије него што је и суђење почело, видимо да је то само фарса. Раздвајање без приједлога Тужилаштва, које је креатор оптужнице, није по пракси - нагласио је Бубић гостујући у Јутарњем програму РТРС-а.

Навео је да је било разумно одложити заказани претрес јер је Лукић доставио медицинску документацију из које се види да је у болници.

Истакао је да је је одбрана жељела да укаже на пристрасност поступајућих судија, па је тражено изузеће судије Мирсада Стрике и још седам судија.

- Имамо кршење стандарда поштеног суђења. Ово је монтирани политички процес, а не правни. То нам је и јуче потврђено, и сада је то јасно и лаицима - додао је Бубић.

Подсјећамо, почетак главног претреса у монтираном политичком процесу против Додика и Лукића пред Судом БиХ поново је одгођен након што је одбрана затражила изузеће поступајућег судије Мирсада Стрике.

Претходно је Стрика раздвојио поступак у односу на Лукића. Наредно рочиште заказано је за 30-и јануар.

Предсједник Српске се први пут од почетка процеса обратио у судници.

Одбрана тврди да је то још један показатељ да је ово политички процес чији је циљ предсједник Додик и његова елиминација из политичког живота.

- Очекујем ослобађајућу пресуду и у том случају тужићу БиХ за надокнаду штете - поручио је Додик након рочишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана