Бубић: Позваћемо Шмита за свједока, имамо много питања за њега

Срна
Бубић: Позваћемо Шмита за свједока, имамо много питања за њега

БАЊАЛУКА - Тим одбране предсједника Републике Српске Милорада Додика у поступку који се против њега води у Суду БиХ позваће за свједока Кристијана Шмита, рекао је Додиков бранилац Горан Бубић.

"Уколико Суд прихвати наш захтјев, имаћемо много питања за Шмита", рекао је Бубић за РТРС.

Бубић је оцијенио да је примарни циљ Суда и Тужилаштва БиХ, као и Шмита да предсједника Српске уклоне из политичког живота.

"За њих је потпуно споредна казна, а примаран циљ је уклањање Додика", рекао је Бубић и оцијенио да се поступком против Додика не брани сувереност БиХ већ руши.

Он је нагласио да је Тужилаштво БиХ прекршило принцип пресумције невиности, јер већ у оптужници помињу правне посљедице осуде, што говори да је то циљ по сваку цијену.

"То се никада не спомиње ни у оптужници, ни у пресуди јер правне посљедице наступају екс леге, односно по самом закону", објаснио је Бубић.

Оптужница, како каже, није написана само против предсједника Српске, јер се у њој помињу и Народна скупштина и Влада Српске.

Говорећи о стратегији одбране, Бубић је нагласио да је прва теза да високи представник у БиХ не може доносити законе, а друга да Шмит није високи представник.

"Ово је кривични поступак и чињенично се мора доказати да је Шмит високи представник, а то доказујемо тако што се то доводи у везу са садржајем Анекса 10 Дејтонског споразума који каже - `на приједлог уговорних страна, потврђује га Савјет безбједности УН резолуцијом`. Међутим, немамо ни прво, ни друго. И то је Тужилаштво БиХ знало од почетка процеса", рекао је Бубић.

Уколико претходне двије тезе Суд БиХ не прихвати, навео је он, постоји трећа линија одбране, наводећи да је период за који терете оптужене од 1. до 9. јула, па ће одбрана рећи да је временски период за Додика од 1. до 7. јула и да је Тужилаштво БиХ раздвајањем поступака постфестум схватило да то иде у прилог предсједнику, јер њега нема 8. и 9. јула.

"Указ је потписан 7. јула, а први дан објаве одлуке јесте 8. јула тако да Додика нема у инкриминисаном периоду", појаснио је Бубић.

Бубић је навео и да је Шмитова одлука од 1. јула, којом је поништио два закона Српске, противрјечна јер у њој помиње одлуку од 2. јула.

"У одлуци се може помињати нешто што се догодило јуче, а не можеш нешто што ће се догодити сутра", навео је Бубић.

Он је рекао да у захтјеву за изузеће судије Сене Узуновић одбрана наводи да је она у априлу 2021. године била међу 14 тужилаца који су тражили безусловно кривично гоњење и дизање оптужнице против Додика због наводног напада на уставни поредак БиХ.

"Дакле, она 2021. године исказује предрасуде о оптуженом инсистурајући на кривичном гоњењу оптуженог, јер је тад у својству тужиоца, а у Суд прелази у августу 2022. године. То је наш аргумент", рекао је Бубић.

Говорећи о правосуђу у БиХ, Бубић је рекао да је Високи судски и тужилачки савјет БиХ отуђен орган и нема легитимитет јер бира сам себе, као и да нигдје у свијету не постоји да неки странац доноси одлуке у сувереној држави.

Бубић је навео да у законодавству Њемачке постоји специфично кривично дјело које се зове "прогањање невиног", истичући да је то дјело специјално намијењено за тужиоца за којег се испостави да прогања лице за које унапријед зна да није криво.

"Тврдим да у овој нашој ситуацији оптужнице против предсједника /Републике Српске/ тужиоци унапријед знају да то што се инкриминира не стоји", истакао је Бубић и закључио да Шмит ради ствари које су противне правном поретку БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана