Бубић: Поступак против Додика и Лукића и процедурално контаминиран

Срна
Бубић: Поступак против Додика и Лукића и процедурално контаминиран

БАЊАЛУКА - Горан Бубић, адвокат предсједника Републике Српске Милорада Додика, изјавио је Срни да одлука о одбијању захтјева за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић није законита и да је сад поступак у случају тужбе против Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића и процедурално контаминиран.

Бубић је напоменуо да одбрана формално није добила одлуку Суда БиХ поводом захтјева за изузеће Дедовићеве који је, према писању медија, изгледа одбијен и сада је вјероватно да ће оптужница бити потврђена.

"Поступак је до сада био упитан и материјално-правно, јер нисмо ни имали закон за који се тврди да је прекршен, јер немамо законодавца у складу са уставним поретком БиХ, то свакако није високи представник, а ни перопснално /Кристијан/ Шмит није високи представник јер никад није именован у складу са процедуром", навео је Бубић.

Он је истакао да се контаминација поступка тиче повреде стандарда поштеног суђења, јер потенцијално оптужени, према Европској конвенцији, има право да му суди независан и непристрасан суд.

"Ако сад имамо ситуацију да је предсједник Републике, односно Милорад Додик у то вријеме као члан Предсједништва у складу са Уставом одлучивао о правима судије Дедовић, на начин да би исказао противљење њеном именовању у Међународни суд правде у Хагу, онда не може та особа, чијем се именовању предсједник противио у уставној процедури данас да суди предсједнику, односни суди по оптужници против њега", навео је Бубић.

Он је истакао да изостанак тог услова непристрасног суда, који је интегрисан у стандард поштеног суђења, има импликације на читав поступак, јер је сад вјероватно да ће оптужница бити потврђена и да ће ићи даље кривичноправна процедура, након "вјероватног одбијања и приговора на оптужницу, јер то све сад остаје код судије Дедовић".

Опште вијеће Суда БиХ на данашњој сједници одбило је захтјев предсједника Републике Српске Милорада Додика за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић у одлучивању о тужби коју је Тужилаштво БиХ подигло против њега и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Републике Српске Милоша Лукића, потврђено је Срни у Суду БиХ.

Адвокат Горан Бубић упутио је 23. августа приједлог за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић у случају да поступа у предмету против Милорада Додика и навео да у овом предмету она не може поступати зато што постоје околности које изазивају разумну сумњу у њену непристрасност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана