Бројање стоке и кошница коштаће 16 милиона марака

Маријана Миљић Бјеловук
Бројање стоке и кошница коштаће 16 милиона марака

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - За најављени попис у области пољопривреде у БиХ у јесен идуће године биће утрошено нешто више од 16 милиона КМ, а пописивачи ће збрајати, између осталог, пољопривредне површине, кошнице и стоку, радну снагу у газдинствима те усјеве под наводњавањем.

Савјет министара БиХ је на приједлог Агенције за статистику на посљедњој сједници усвојио Акциони план за припрему, провођење и дисеминацију резултата пописа пољопривреде у БиХ 2023-2026. године, који је припремила интерресорна радна група. Попис би требало да буде спроведен од октобра до 15. децембра идуће године.

У Заводу за статистику РС казали су “Гласу” да ће у том периоду бити прикупљени идентификациони подаци о газдинствима, земљишном фонду и категоријама коришћења пољопривредног земљишта.

- Такође, биће прикупљени подаци о броју стоке по врстама и категоријама, али и број кошница пчела те радна снага и друге активности газдинства. Предмет пописа биће и начин држања стоке, наводњаване површине под усјевима, обрада и одржавање земљишта, употреба ђубрива, пољопривредна механизација, опрема и објекти те органска пољопривредна производња и примијењене мјере руралног развоја - казали су у републичком Заводу за статистику.

Наводе и да ће према нацрту буџета, за спровођење пописа пољопривреде 2025. године на нивоу БиХ бити потребно око 16,1 милион КМ.

- Од тога износа за Српску биће потребно обезбиједити 5,9 милиона КМ. Финални буџет биће дефинисан након доношења одређених методолошких и организационих одлука које би статистичке институције требало да донесу, али он не би требало значајно да варира у односу на предвиђени износ за ове намјене  - наводе у Заводу за статистику.

Иако је раније заговарано да је потребно донијети посебан закон о попису пољопривреде, у овој републичкој институцији наводе да за доношење тог акта нема потребе.

- Све три статистичке институције сагласне су да правни оквир за спровођење пописа пољопривреде на нивоу БиХ и ентитета буде јединствен правни акт у форми одлуке о припреми, спровођењу и дисеминацији резултата Пописа пољопривреде у БиХ 2023-2026. Овим правним актом биће дефинисане институције одговорне за спровођење пописа, односно Агенција за статистику, Завод за статистику ФБиХ и Завод за статистику Српске  - наводе у републичком Заводу.

Такође, том одлуком биће дефинисане и надлежности тих институција, период спровођења пописа, садржај пописа пољопривреде, пописне јединице, методологија, начин прикупљања и обрада података, али и њихова заштита.

- Поменутом одлуком биће уређен и начин формирања и размјена базе података, формирање статистичких регистара пољопривредних газдинстава и друга битна питања која је потребно дефинисати прије самог почетка пописа - закључили су из републичког Завода за статистику.

Агенција за статистику БиХ дужна је Савјету министара БиХ до друге половине августа да достави приједлог одлуке о формирању централног пописног бироа који ће организовати, координисати и пратити све активности на припремама и спровођењу пописа пољопривреде у БиХ.

Чекање дуго шест деценија

Из Савјета министара поручили су да ће спровођењем пописа пољопривреде, БиХ испунити једну од приоритетних обавеза у оквиру Процеса стабилизације и придруживања на путу у Европску унију.

- Овим ће се први пут након више од 60 година осигурати квалитетни подаци за анализу стања и потенцијала, као и за стратешко планирање развоја сектора пољопривреде и руралног развоја у БиХ  - наводе у Савјету министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана