Броћета: Што прије измјестити војни полигон из Гламоча, угрожено здравље становништва

Агенције
Броћета: Што прије измјестити војни полигон из Гламоча, угрожено здравље становништва

Српски делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ (ФБиХ) Горан Броћета рекао је Срни да из Гламоча треба што прије измјестити војни полигон "Барбара" и указао да уништавање минско-експлозивних средстава у тој општини има несагледиве посљедице за здравље комплетног становништва у Ливањском кантону.

"Свједоци смо да се већ дужи низ година на подручју Гламоча уништавају минско-експлозивна средства што има несагледиве посљедице како за становнике Гламоча, тако и Дрвара, Грахова, па и Ливна, јер већи дио водоизворишта и подземних вода иде управо са тог подручја", навео је Броћета.

Он је рекао да су учестала канцерогена обољења и да је у питању здравље комплетног становништва у Ливањском кантону.

Броћета је нагласио да ће као предсједник Клуба Срба тражити од колега из Владе и Скупштине Ливањског кантона да заузму јасан став о трајној забрани ових активности на цијелом подручју кантона како би се сачувало здравље становника и прелијепа природа.

"Наставак уништавања минско-експлозивних средстава на војном полигону `Барбара` у Гламочу посљедњи је аларм за све нас у Ливањском кантону да се што прије заузме јасан став Владе и Скупштине поменутог кантона о том питању", рекао је Броћета.

Он је додао да за ову иницијативу очекује подршку и друга два народа, с обзиром на то да је ријеч о интересу свих становника.

"Овоме се мора што прије стати у крај", напоменуо је Броћета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана