Брнабић у НСРС: Декларација никога не вријеђа

ГС
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Свесрпским сабором смо обиљежили наше заједништво, рекла је предсједница Народне скупштине Србије Ана Брнабић обраћајући се на свечаној сједници Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци.

- Обиљежили смо и прославили све што нас спаја. Нема јаке Републике Српске без Србије, нити јаке Србије без Републике Српске. Једино заједно можемо ићи напријед - истакла је Брнабићева.

Навела је да је то био дан када су Срби урадили нешто за себе, а не против других.

- Кроз Декларацију, коју су усвојиле двије владе, а ратификовала Народна скупштина Српске, ми смо позвали на мир, поштовање Дејтонског споразума, пијетет према свим жртвама - навела је Брнабићева, преноси РТРС.

Нагласила је да ће Декларацију ускоро ратификовати и Народна скупштина Србије.

- Нисмо увриједили ни један народ, нити смо угрозили интегритет било које земље - јасна је Брнабићева.

Нагласила је да се Декларацијом поштује култура, традиција и обичаји српског народа.

- И то раде и други народи у Европи - изјавила је она.

Позвала је на поштовање Дејтонског споразума и Републике Српске.

- Да Република Српска буде неприкосновена и неповредива. Србија жели мир и сарадњу. Ко жели да руши Дејтонски споразум, жели нестабилност - навела је Брнабићева.

Србија је, подсјећа, уложила више од 100 милиона евра у различите пројекте у Српској.

Подсјетила је да је предсједник Србије Александар Вучић увијек инсистирао на јачим везама са Републиком Српском.

- Много пута је понављао да заједно можемо бити само јачи, ако успоставимо чврсте везе између Срба и Бошњака. Поносна сам што сам дио његовог тима који је несебично увијек помагао Српској, помагао да се затвори отворено питање граница између Србије и БиХ, али и остала отворена питања без мијешања странаца - поручује Брнабићева.

Изразила је молбу само за двије ствари – за поштовање Дејтона, што подразумијева два ентитета и три конститутивна народа и да је Република Српска неприкосновена и неповредива, поштовање српског народа ма гдје он живио – ништа мање и ништа више од тога.

Ана Брнабић истакла је да је одржавањем Свесрпског сабора слављено заједништво и све оно што спаја Српску и Србију и да ништа није било усмјерено против било кога.

-Овај сабор био је дан у коме смо урадили за нас нешто што је важно, а никако нешто против некога. Посебно ми је драго што сам овде са вама недуго након што је Народна скупштина Републике Српске усвојила Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа - рекла је Брнабићева на свечаној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Она је нагласила да се Декларацијом и Свесрпским сабором сасвим отворено и недвосмислено позва на мир и међусобно поштовање, као и на пијетет за све жртве и пуно поштовање Дејтонског мировног споразума.

-Декларацијом нисмо увредили ниједан народ, нити повредили територијални интегритет неке државе. Декларацијом и Сабором смо се бавили садашњошћу и потребом да сачувамо српски језик, културу, историју, традицију и обичаје - истакла је Брнабићева. Нагласила је да Србија жели мир, стабилности и сарадњу, те моли за пуно поштовање Дејтонског мировног споразума, што значи да се БиХ састоји од два ентитета и три конститутивна народа и да је Српска неповредива и неприкосновена.

-Србија поштује Дејтонски мировни споразум. Молимо и за поштовање српског народа и уважавање свих његових права ма гдје да живи. Противимо се урушавању Дејтонског споразума, а посебно довођење у питање ингеренција Републике Српске - рекла је Брнабићева на свечаној сједници Народне скупштине Републике Српске, пренијела еј Срна.

Она је истакла да је присутна невјероватна инверзија која се састоји од тога да они који се стално позивају на поштовање Дејтонског мировног споразума буду проказани да прижељкују нестабилност и проблеме, а они који јавно кажу да би било боље без Споразума залажу се за мир и стабилност.

-Истина је супротна овоме што сам навела. Србија поштује Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ, као и неповредивост Републике Српске. Они који јавно прижељкују рушење Дејтонског споразума желе неизвјесност, проблеме у региону - додала је Брнабићева.

Она је поновила да се Србија противи урушавању Дејтонског мировног споразума, а посебно у смислу слабљена и довођење у питање постојања Републике Српске, њених ингеренција и опстанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана