Брнабић: Свесрпски сабор нема никакве везе са дневном политиком

Танјуг
Брнабић: Свесрпски сабор нема никакве везе са дневном политиком

БЕОГРАД - Предсjедница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да одржавање Свесрпског сабора представља историјски дан и да нема никакве везе са дневнополитичким темама као што је резолуција о Сребреници, већ представља стратешку оријентацију, озбиљност у вођењу једне државе и народа и постављању у региону, пред изазовима у Европској унији и свијету.

-Величанствен и историјски дан и нешто о чему ће се причати годинама и вековима. Стизале су поруке од нашег народа из целог света колико им то значи. Србија је и у време сопствених криза, као у поплавама 2014. године, помагала Републику Српску (РС) која је била у истом проблему са милион евра. Затим са пет милиона евра за Сребреницу. Од 2014. године до данас Србија је за РС издвојила преко 107 милиона евра - рекла је Брнабић синоћ за ТВ Пинк.

Она је коментаре да је организовање Свесрпског сабора "наметање неке политике" означила као нетачне и нагласила да је предсједник Србије "живео за такав дан последњих 10 година".

-То никакве везе нема са Резолуцијом о Сребреници, са наводима о придруживању Српске. Те који то причају бих питала да ли су уопште прочитали Декларацију (Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа) коју смо усвојили? И у самој Декларацији се позивамо на поштовање Дејтонског споразума. Ми смо као СНС реаговаили на неке изјаве из Сарајева и ту је заиста питање - не умете да читате или нисте прочитали, па се изјашњавате - рекла је Брнабић.

Додала је да не постоји општина у Српској и у Федерацији гдје су Срби већина, као што је Дрвар, гдје нема нечега што није помогла и изградила Србија у посљедњих 10 година, и истакла да нашем народу у тим мјестима то и те како значи, да осјећају да Србија није ту за њих само "декларативно", већ заиста ту, као пријатељ. 

-Ово није дневна политика и никакве везе нема са глупостима које су желели да нам набаце или наметну неки светски моћници. Не, ово је пут којим смо ми кренули 2014. године који је сада прешао у ову фазу. Свесрпски сабор ће се наставити сваке две године и биће тренутак када се окупимо и разговарамо о свим изазовима са којим се суочава наш народ - рекла је Брнабић.

Нагласила је да Сверспски сабор шаље пет порука и да се на Сабору славило све што нас спаја, а оставило на страну све што нас раздваја.

-Члан седам, један од најважнијих Декларације је да Свесрпски сабор очекује пуну реализацију процеса националног помирења и превазилажење историјских подела унутар срског народа - рекла је Брнабић.

Трећа порука је да српски народ жели мир, а четврта да се чувајући мир гради будућност.

-Пета порука је оно што је рекао председник Вучић, што се опет позива на мир и стабилност - српски национални интерес је економија. Само економски снажна Србија може да помогне свим Србима где год они живели. Снажна економска земља која је отворена за све - поручила је Брнабић.

Она је истакла да све што Србија ради је за нас, а не против било кога.

-Да би пружили руку Хрватској ми смо отварали Хрватску кућу у Суботици, донирали књиге. Све што смо радили радили смо за људе, све било за људе. Чешкој смо донирали вакцине за време ковида, на чему су нам захвалили. Шовинисти неће ни за такве ствари да кажу да је то лепо. Вучић је као председник рекао ако би се ми и Бошњаци нашли и држали заједно, а нико му није одговорио. То нико пре њега није урадио - рекла је Брнабић.

Она је додала да не постоји предсједник Србије који је толико пута био у Новом Пазару, Сјеници, Тутину.

-Ко гради клинички центар у Новом Пазару? Најмодернија школа у Србији, са базеном и таквим условима је у Сјеници. То је држава Србија платила. Немојте ви који живите у 90-им, били сте млади и популарни, да нас бркате са 90-им. У Декларацији члан 15 говори да изражавамо пијетет према свим страдалима у ратовима у БиХ, свим жртвама, тога није било у УН - поручила је Брнабић.

Предсједница Скупштине је нагласила да Србија годинама уназад помаже и српске институције у Црној Гори - Српској кући, Матици српској, а само у посљедњих шест година 12 милиона евра епархијама и Српској православној цркви у тој земљи.

Она је рекла да резолуција о Сребреници која је усвојена у УН није резолуција за мир, јер је "гурана у тајности, без консултација и уопште покушаја било каквог договора".

-Ми смо за мир. Они су гурали резолуцију у тајности, резолуцију која није за мир. Без консултација, без покушаја договора уопште. Декларација између Србије и РС је усмерена на мир - рекла је Брнабић.

Поставила је питање зашто ЕУ не осуђује то што је предсједнику Србије и даље забрањена посјета Јасеновцу и зашто не реагује, и нагласила да на званичну ноту са питањем да поставе датум и услове под којима ће предсједник доћи у ту посјету, а који се односе на то да ли би посјета била приватна или званична, никада нису добили одговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана