Брнабић: Отворени Балкан није у супротности са Берлинским процесом

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕРЛИН - Премијерка Србије Aна Брнабић изјавила је данас да инцијатива "Отворени Балкан" није ни у каквој супротности са Берлинским процесом, већ су два процеса која могу заједно да се развијају, те додала је и током боравка у главном граду Нјемачке позвала на већу подршку "Отвореном Балкану".

На питање новинара стоји ли теза да је боља сарадња у оквиру "Отвореног Балкана", него у оквиру Берлинског процеса, Брнабић је одговорила да нису баш сви у Берлину за "Отворени Балкан", односно да има партнера који ту иницијативу подржавају, и оних који то баш и не чине.

"Не видим да је ''Отворени Балкан'' у било каквој супротности са Берлинским процесом. То су два процеса која се заједно развијају, апсолутно могу заједно да напредују, у великој мери се подударају, много је сличних ствари које радимо", рекла је Брнабић.

Разлика је, указала је, у томе што у оквиру Берлинског процеса и неких других регионалних иницијатива, попут Цефте, увијек мора да постоји сагласност свих да би се нешто урадило, што одуговлачи процес, а и није сигурно да ће га онда сви имплементирати.

"У оквиру ''Отвореног Балкана'', ми смо ту зато што у то верујемо и видимо наше националне интересе да смо у томе. И, ако имамо иницијативе, неко може, неко не мора да потпише, али то иде. Две земље могу нешто да ураде без треће, или три без, надам се сутра пет. Ту је све потпуно прагматично, не морамо да чекамо сагласност свих да би се нешто имплементирало међу земљама учесницама", појаснила је она.

Брнабић је истакла да је и у Берлину позвала на мало већу подршку "Отвореном Балкану".

"И ово што смо данас потписали, ми имамо у оквиру ''Отвореног Балкана'' и то у много ширег опсега", нагласила је премијерка.

Додала је да је са премијером Сјеверне Македоније Дмитром Ковачевским разговарала о скорој ратификацији одлуке о личним картама у Собрању.

"Након тога, идемо са ИД картицама, неком врстом личних карата за ''Отворени Балкан'', то је велика ствар, тако се остварују четири основне слободе - протока људи, роба, услуга и капитала", рекла је Брнабић.

Такве ИД картице, каже, биће нека врста личне карте за "Отворени Балкан", за држављане свих земаља у тој иницијативи, које ће обезбеђивати да се прелази граница, да се без додатне радне дозволе ради и студира.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана