Брнабић: Декларација Свесрпског сабора добра и за Србе и за регион

ГС
Брнабић: Декларација Свесрпског сабора добра и за Србе и за регион

БЕОГРАД - Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа Свесрпског сабора, добра не само за српски народ, него и за читав регион и остале народе и вјере у региону, јер говори о потреби за миром и стабилношћу.

Према њеним ријечима, свако ко прича да је то декларација неке "велике Србије", да је против неког другог народа, друге вјере, тај или жели да манипулише стварима из те декларације или је заиста није ни прочитао.

- За мене је то историјски документ, јер је то прва декларација тог типа. Та декларација говори и о свим оним стварима које ми треба да урадимо за нас, а не против неког. Она се бави свим оним стварима које су важне за српски нарог ма где он живео - рекла је Брнабићева за ТВ "Прва".

То се, додала је она, односи на очување културе, језика, ћириличког писма, права српскг народа, она је брана од насилне асилимације која је постојала и, нажалост, постоји прије свега у региону.

- У њој је освешћивање свих тих ствари, али и свесно чување наше културе, језика, традиције, писма и супротстављање насилној асимилацији. Али она, такође, говори о насушној потреби коју ми имамо као народ, али и читав регион, и сви они који живе у овом региону, за миром и за стабилношћу - рекла је она.

Самим тим декларација је добра и за српски народ, али и за све остале народа, нације, којој год вјери да припадају у региону, и поштовање међународних споразума као што је Дејтонски споразум.

- То је историјски документ за српски народ, али и, иако други желе другачије да га интерпретирају, добар документ и за све друге у овом региону - рекла је Брнабићева.

То што опозиција у парламенту Србије није хтјела да гласа за декларацију и што су је критиковале неке комшијске земље, Брнабићева каже да се то дешава када се не чита шта је написано у Декларацији.

- Сасвим је очигледно да она позива на мир и стабилност, на поштовање других, и на поштовње и пијетет према свим жртвма ратова 90-их. Нажалост, код нас се често дешава да ништа не читате, него прочитате наслове, а онда препоставите да знате о чему се ради - истакла јер она.

Брнабићева је подсјетила да је предсједник Србије Александар Вучић раније рекао да подржава да и Бошњаци имају свој сабор и да нема ништа против да Бошњаци из Србије учестувју у томе, те да је то сасвим природно.

Брнабићева је рекла да ће остати записано у историји да опозиција није гласала за Декларацију, посебно десно оријентисана опозиција, те указала да су за Декларацију гласали Мађари у парламенту Србије, јер мисле да све што је добро за српкси, добро је и за мађарски народ.

- То ће остати записано у историји ко је иницирао декларацију а ко гласао и шта је та декларација значила. То је за опозицију била велика али пропуштена шанса. То су ствари које ће одлучивати курс Србије, српског народа, писма, културе у деценијама које долазе - рекла је Брнабићева.

Владе Србије и Републике Српске усвојиле су ову декларацију, у присуству предсједника Србије Александра Вучића и Српске Милорада Додика, а потом ратификовале, послије чега су Декларацију усвојили и парламенти и Србије и Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана