Бркић: Злоупотреба положаја и недипломатско понашање Лончареве

СРНА
Бркић: Злоупотреба положаја и недипломатско понашање Лончареве

САРАЈЕВО - Замјеник министра иностраних послова у Савјету министара Јосип Бркић указао је данас на злоупотребу положаја генералног конзула БиХ у Франкфурту Вишње Лончар и на њено недипломатско понашање усмјерено на личну промоцију и у сврху предизборне кампање.

Лончарева је послала отворено писмо властима Њемачке с циљем да се "одбаци накарадни и неуставни приједлог" Шмита у вези са измјенама Изборног закона, а Бркић је рекао да се њеним недипломатским понашањем грубо крше прописана овлаштења, а све то нарушава и углед дипломатско-конзуларне мреже БиХ.

Он је напоменуо да је Бечком конвенцијом о дипломатским односима и Правилником о унутрашњој организацији Министарства јасно прописано да је контакт са земљом пријема амбасада у тој земљи.

"Амбасада поступа у складу са усаглашеним ставовима БиХ и инструкцијама институција задужених за креирање и провођење спољне политике", рекао је Бркић одговарајући на посланичко питање шефа Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежане Новаковић Бурсаћ о скандалозном иступу Лончареве.

Он је истакао да је примјер Лончареве само мала слика врло дефрагментиране дипломатско-конзуларне мреже БиХ, која функционише по политичком упутству, а не стварном и утврђеном.

Бурсаћева је захвалила Бркићу и затражила да јој писменим путем одговори у вези са санкцијама конзулу БиХ у Франкфурту истичући да се конкретним примјером најбоље илуструје став "каква држава такве и дипломате".

"Замолила бих политичке снаге које такве људе постављају и на тај начин покушавају да промовишу њихове политике да буду свјесни начина како се квалитетно руши држава", истакла је Бурсаћева, те додала да се ти политички представници присјете овог примјера када такве ствари буду импутирали другима.

Посланик СДС-а Мирко Шаровић затражио је одговор на питање у вези са цијеном гаса, а посланик Денис Звиздић од Савјета минстара одговор о програму рада тог тијела, док је посланик ПДП-а Бранислав Бореновић затражио од Министарства транспората и комуникација у Савјету министара одговор о пуштању у саобраћај моста у Градишци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана