Британско-индијски милијардер Митал оптужен за извлачења новца из БиХ

Н.Т.
Британско-индијски милијардер Митал оптужен за извлачења новца из БиХ

ТУЗЛА - Британско-индијски милијардер Прамод Митал и менаџмент Глобал Испат коксне индустрије (ГИКИЛ) Лукавац оптужени су да су организованим криминалом ту фирму оштетили за 21 милион марака.

Оптужницу коју је против њих  подигло тузланско Кантонално тужилаштво потврдио је Кантонални суд у Тузли.

Осим Митала оптужени су Рајиб Дас, Парамеш Батачарија, Ивана Буноза, Мате Павковић, Ерна Мехмедовић, Фаик Бушевац и Вехид Мешић.

Митал је означен као вођа групе за организирани криминал и оснивач и власник  правног лица ГСХЛ (Глобал Стил Холдинг Лимитид Лондон) које је имало сувласништво у ГИКИЛ-у.

Митал  те Дас, Батачарија, Буноза, Павковић и Мехмедовић терете за организовани криминал и злоупотребу положаја и овлашћења, док су некадашњи директори ГИКИЛ-а и Коксно хемијског комбината  (КХК) Мешић и  Бушовац оптужени за склапање штетног уговора.

Кривична дјела су почињена од 2003. до 2019. године и оптуженима се на терет стављају неиспуњавање уговорних обавеза страног улагача, фирме ГСХЛ, у износу од око 45 милиона КМ у ГИКИЛ-у, као и за незаконито извлачење новца из ГИКИЛ-а на основу такозваних  екстерних менаџерских уговора које је наводно пружао ГСХЛ друштву ГИКИЛ.

Како се наводи на тај начин  је противправно присвојено око 21 милион КМ у циљу незаконитог поврата уложеног капитала страног улагача ГСХЛ-а.

Бивши менаџери у ГИКИЛ-у и КХК Мешић и Бушовац су оптужении за кривично дјело склапање штетног уговора, који је потписан 2004. године, а који је био супротан интересима домаћег члана друштва КХК, као и генерално за друштво ГИКИЛ.

На на основу тог уговора је  омогућено преузимање апсолутне управљачке структуре ГСХЛ-а у ГИКИЛ-у, као и да ГСХЛ  не испуни своје уговорне  обавезе у улагању 45 милиона КМ у друштво.

Ивана Буноза и Мате Павковић, чланови Надзорног одбора  ГИКИЛ-а од јануара 2017. године, те Ерна Мехмедовић бивши секретар у ГИКИЛ-у, су оптужени  да су свјесно дјеловали у циљу даљег стицања противправне имовинске користи вођи групе Миталу у износу од 12,9 милиона америчких долара.

Терете их и су му помогли  да он и даље остварује потпуну контролу над имовином ГИКИЛ-а иако је био под мјерама забране предузимања било каквих пословних активности или службених дужности у ГИКИЛ-у,  али и  да себи прибаве корист  на начин да су им у 2019. години енормно повећана примања и накнаде за обављање функција у ГИКИЛ-у. 

- Мада су знали да је над фирмом ГСХЛ отворен ликвидациони поступак и да је постављен стални ликвидатор који једино може заступати ГСХЛ, свјесни такођер да је Митал  под истрагом Тужилаштва као вођа групе за организовани криминал, у септембру 2019. године су незаконито  сазвали Скупштину Друштва, именовали НО и доносили незаконите одлуке по налогу Митала и на тај начин додатно угрожавали пословање ГИКИЛ-а, уз то свјесни и да је Општински суд Тузла донио привремене мјере о забрани провођења одлука Скупштине Друштва-стоји између осталог у оптужници.

Како је саопштено из Тужилаштва ТК  Миттал, Дас и Батачарија још нису испитани на околности проширења истраге, те је  оптужница против њих подигнута само за радње и околности за које су раније испитани.

-  Браниоци ове тројице  су на мноштво позива Тужилаштва за истражно рочиште у претходних неколико година достављали медицинску документацију за њих, правдајући на тај начин њихово одсуство. Медицинска документација је више пута вјештачена, а налази вјештачења не оправдавају одсуство осумњичених и недолазак на истражна рочишта. Због тога је Тужилаштво је надлежном суду предложило да се мјера јемства за тројицу оптужених укине и реализује у корист Буџета ФБиХ, те да им се поново одреди мјера притвора - наводи се у саопштењу тужилаштва.

Такође, оптужницом је предложено да се у вези са постављеним имовинско правним захтјевом у корист ГИКИЛ-а изведу потребни докази те да суд пресудом обавеже осумњиченог Прамод Митала и правно лице ГСХЛ да у цјелости испуне своје обавезе према оштећеном, како су оне одређене постављеним захтјевом.

 

 

 

 

АНТ.МЈЕРЕ

Митал, Дас и Батачарија су ухапшени у јулу 2019. године и тада им је Кантонални суд у Тузли одредио притвор. Међутим недуго послије тога суд је уважио приједлоге њихових браниоца  и умјесто притвора прихватио понуђено јемство од  три милиона КМ. Тада је суд одредио и привремену мјеру осигурања  имовинско правног захтјева у корист ГИКИЛ-а на основу којег је Прамод Митал уплатио  11 милиона евра на отворени намјенски рачун у корист оштећеног друштва ГИКИЛ, а којим је забрањено располагати до окончања кривичног поступка. Умјесто мјере притвора тада су  Миталу, Дасу и Батачарији  одређене мјере забране предузимања било каквих  пословних активности и дужности у ГИКИЛ-у, чланство у НО  или било које друге дужности у ГИКИЛ-у, а у случају кршења ових мјера им се поново може одредити мјера притвора. Те мјере су на снази и данас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана