Британска Амбасада у БиХ: Вјерске вође да не користе реторику која води ескалацији

Срна
Британска Амбасада у БиХ: Вјерске вође да не користе реторику која води ескалацији

САРАЈЕВО - Све вјерске вође у БиХ не треба да користе реторику која води подјелама и ескалацији, наводе из Амбасаде Велике Британије након недавне изјаве поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића да се земља мора бранити оружјем ако падну институције БиХ.

Из Амбасаде Велике Британије у БиХ истакли да све вјерске вође имају важну улогу у изградњи узајамног разумијевања и промовисању помирења и суживота широм БиХ.

- Велика Британија је предана БиХ као инклузивној земљи за све, гдје грађани свих вјера, као и они који нису религиозни, могу слободно живјети своје животе. Све вјерске вође у БиХ имају важну улогу у изградњи узајамног разумијевања и промовисању помирења и суживота широм земље - наводе из британске Амабсаде на питање Срне како живјети у земљи у којој поједини вјерски поглавари позивају на оружје, а не на суживот и толеранцију.

Из Амбасаде Велике Британије истичу да су Међурелигијско вијеће БиХ и великодостојници најзаступљенијих конфесија до сада били значајни партнери у промовисању различитости, борби против стигматизације, јачању улоге жена и младих, чак и у најмањим заједницама у БиХ.

- Сви очекујемо да се јавне личности суздрже од изјава и дјеловања које подижу тензије и одвлачи пажњу од потребе да се ради на великим изазовима који задржавају ову земљу и доводе до егзодуса талентованих - поручили су из британске Амбасаде у БиХ.

Кавазовић је за МТВ Игман изјавио да је "данашња борба у институцијама БиХ" и да се не смије дозволити да се оне руинирају.

- Морамо показати да смо на све начине спремни да бранимо институције БиХ, а ако оне падну, а имали смо то 1992. године, морамо бити спремни бранити ову земљу и оружјем - додао је Кавазовић.

Кавазовић је почетком фебруара пружио подршку имаму Амиру Махићу из Козарца који је Светог Саву назвао зачетником фашизма, а Српску православну цркву - сектом. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана