Британија: Радници у Мекдоналдсу се жале на сексуално узнемиравање

Танјуг
Британија: Радници у Мекдоналдсу се жале на сексуално узнемиравање

ЛОНДОН - Више од 100 запослених у Мекдоналдсу и људи који су недавно радили у овом ланцу брзе хране у Великој Британији су пријавили да у овој фирми влада "токсична култура сексуалних напада, узнемиравања, расизма и малтретирања".

Би-Би-Си (ББЦ) је спровео петомхесечну истрагу током које се обратио радницима Мекдоналдса у Великој Британији и питао их за њихова радна искуства у овој компанији.

Запослени, њих 78, се жалило на сексуално узнемиравање, 31 особа је пријавила сексуални напад, 18 се жалило на расизам, а шест на хомофобију.

Менаџери имају сексуалне односе са члановима тима на нижим позицијама, што такође није у складу са политиком ове компаније, рекли су радници.

ББЦ је почео да истражује услове рада у Мекдоналдсу у фебруару, након што је компанија потписала правно обавезујући споразум са Комисијом за равноправност и људска права (ЕХРЦ) у којем се обавезала да ће заштитити своје особље од сексуалног узнемиравања.

У то вријеме је компанија Мекдоналдс саопштила да већ има добре резултате у овој области, али истрага је показала другачију слику.

Британска агенција за заштиту равноправности саопштила је да је "забринута" налазима ББЦ-ја, а Мекдоналдс је упутио извињење и додао да сви запослени заслужују да раде у безбједном и и инклузивном радном окружењу.

Мекдоналдс је један од највећих послодаваца у приватном сектору у Великој Британији. Тај гигант брзе хране има више од 170.000 људи који раде у 1.450 ресторана.

Његово особље је веома младо, пошто три четвртине запослених има између 16 и 25 година, а за многе од њих је то први посао.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана