Брисел осуђује једностране потезе Приштине

Танјуг
Брисел осуђује једностране потезе Приштине

БРИСЕЛ - Европска унија саопштила је вечерас да је данашње затварање девет филијала Поште Србије на сјеверу КиМ од приштинских власти једнострани и некоординисани корак који крши договоре постигнуте у оквиру дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ.

Као дио Договора о телекомуникацијама постигнутог 2013. године и Акционог плана усаглашеног 2015. године, обе стране су се сагласиле да ће расправити поштанске услуге 'у каснијој фази', чиме су признале да се ово питање може рјешавати само у оквиру дијалога, истичу у Бриселу.

У саопштењу Брисела се наводи да је ЕУ спремна да укључи ово питање на дневни ред сљедећег састанка у оквиру Дијалога и да очекује да стране развију конструктивне идеје које би могле послужити као основа за рјешења.

- Једнострани и некоординисани поступци не могу пружити рјешења за ово или било које друго питање које се односи на процес нормализације између Косова и Србије. Затварање постојећих услуга за Србе на Косову, без икаквог претходног договореног аранжмана, додатно ће негативно утицати на свакодневни живот и услове живота ове заједнице. Позивамо владу Косова да преиспита своју одлуку и да пронађе преговарано рјешење за ово питање у оквиру Дијалога, додаје се у саопштењу ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана