Брисел до љета доноси одлуку

В. Кулага, Ж. Домазет
Брисел до љета доноси одлуку

Сарајево, Бањалука - БиХ је у званични Брисел послала одговоре на допунска питања из упитника Европске комисије на које се дуго чекало, а мишљење европских институција би могло бити познато до љета док је још неизвјесно да ли ће и када земља добити кандидатски статус.

БиХ је прије три године предала Европској комисији захтјев за чланство у ЕУ, послије чега је стигао упитник са 3.242 питања на која су одговори послати у фебруару 2018. године. Нови пакет са 655 додатних питања је стигао крајем јуна прошле године, а надлежнима је остављен рок до краја септембра или најкасније почетка октобра да усагласе одговоре, махом о политичким, економским, правосудним те природним питањима у БиХ.

Савјет министара у техничком мандату је тек током протеклог викенда на ванредној сједници усвојио одговоре на та питања, а предсједавајући Денис Звиздић је изразио наду да ће ЕУ разумјети важност добијања тог статуса који би ставио БиХ неповратно на колосијек пуноправног чланства у ЕУ.

- Овим се отвара ново поглавље између БиХ и ЕУ - рекао је Звиздић који није могао одговорити када би БиХ могла добити кандидатски статус, али се  нада да ће се то десити у току ове године.

Директор Дирекције за европске интеграције БиХ Един Дилберовић јуче је истакао да се нада да ће одговори омогућити Европској комисији да припреми мишљење, а да ће евентуални други услови за даљи европски пут БиХ бити рјешавани отварањем преговарачких поглавља. Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, говорећи о путу БиХ ка ЕУ, рекао је да ће надлежне службе дати одговоре на све и на квалитет таквих одговора, док је специјални представник Европске уније у БиХ Ларс Гунар Вигемарк рекао да нема аутоматизма између достављања одговора на упитник и кандидатског статуса.

- Надам се да би до почетка љета могли имати завршено мишљење, а за позитивну одлуку о статусу треба једногласна одлука 28 земаља чланица - рекао је Вигемарк.

Члан Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица казао је јуче за “Глас Српске” да је још много посла пред БиХ те да је потребно што прије формирати нову власт на нивоу БиХ.

Информација

Напредак на путу ка ЕУ биће једна од тема и на данашњој сједници Савјета министара БиХ у техничком мандату. Дневним редом је предвиђено да ће министри разматрати Информацију о програму интегрисања БиХ у ЕУ, урађеним припремама и предусловима за почетак његове израде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана