БРИКС прилика да се чује глас Српске

Милијана Латиновић Радошевић
БРИКС прилика да се чује глас Српске

КАЗАЊ - Самит БРИКС-а окупио је данас у руском граду Казању званичнике 36 земаља међу којима је и предсједник Српске Милорад Додик који има прилику да каже дијелу свијета, који то није до сада чуо, у каквој је позицији Република Српска.

На 16. по реду самиту БРИКС-а учествују званичници из 36 земаља, укључујући 22 лидера, као и представници шест међународних организација, међу којима су директор Нове развојне банке БРИКС-а Дилма Русеф и генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Првог дана уприличен је дочек за свјетске лидере, док је за данас планирана пленарна сједница. Шефови земаља ће током тродневног самита разговарати о питањима прехрамбене и енергетске безбједности, јачању мултилатерализма те интегрисању нових чланица организације.

Предсједник Русије Владимир Путин, који је домаћин овог скупа, отворио је самит састанцима са свјетским званичницима.

У разговору са премијером Индије Нарендром Модијем истакао је да Русија цијени сарадњу са Индијом у оквиру БРИКС-а.

- Веома цијенимо нашу сарадњу у овом подручју, имајући на уму да су наше земље стајале у изворима настанка организације - рекао је Путин.

Моди је истакао да бројне земље желе да се придруже БРИКС-у и додао да је Индија спремна да пружи сву могућу помоћ да се сукоб између Русије и Украјине ријеши на миран начин.

Путин је разговарао и са предсједником Јужне Африке Сирилом Рамафосом који је истакао да ће на самиту бити размотрена питања мира, безбједности и трговине, док је Путин нагласио да Русија указује велики значај јачању односа са земљама афричког континента.

Путин се састао и са директором Нове развојне банке БРИКС-а Дилмом Русефом те истакао да чешће трансакције у националним валутама омогућују смањење сервисирања дуга и ослобађање економског развоја од политике колико год је то могуће у данашњем свијету.

За самит БРИКС-а акредитовани су и представници западних медија, чији новинари присуствују и билатералним састанцима предсједника Русије и страних лидера на маргинама форума.

Главни уредник руске агенције Спутњик Љубинка Милинчић, говорећи за Радио Телевизију РС, рекла је да је присуство предсједника Српске на самиту БРИКС-а од велике важности, јер на том примјеру можемо да видимо да Русија “чува леђа” Српској.

- Односи Српске и Русије су годинама веома добри, али морамо приметити да је међу 60 званичника и један представник, представник Српске, која ипак није држава. Ово је огромна част како за Додика тако и за Српску - истакла је Милинчићева.

Како додаје, Додик има прилику коју су му Уједињене нације одузеле, када га је Америка ставила на списак санкција.

- Додик има прилику да каже оном делу света, који није имао прилику да чује, у каквој је позицији Република Српска, да покаже каква тортура се врши над њоме и да на неки начин затражи помоћ Русије - додаје Милинчићева.

Када је ријеч о самиту додаје да није и да не би требало да буде пријетња никоме, него шанса за нови развој.

- БРИКС отвара и нуди путеве које је Запад затворио. Дошло је време да се Запад “спусти”, али циљ БРИКС-а није да Запад пропадне. Створена је алтернатива Западу - додаје Милинчићева.

Истакла је да будућност више није ни у Америци, а нажалост ни у Европи, већ Азији и Африци, јер су то тренутно земље које се веома брзо развијају и тако ће и наставити.

Самит би требало да буде завршен сутра конференцијом за новинаре руског предсједника.

Сарадња са Универзитетом

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање РС Жељко Будимир рекао је да је Универзитет у Бањалуци остварио сарадњу са Казањским федералним универзитетом, који је трећи по важности у Русији те да би до краја године требало да почне размјена наставника и студената.

- Већ имамо студенте из Српске који овдје студирају - рекао је Будимир након посјете Казањском федералном универзитету, гдје га је дочекао проректор за спољне односе Тимирхан Алишев.

Алишев је изразио наду да ће са универзитетима у Српској бити остварена сарадња у лингвистичкој сфери и хуманистичким наукама.

Будимир и Алишев обишли су и Музеј Николаја Лобачевскога, који се налази у склопу Казањског федералног универзитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана