Брегу: Одлив квалификоване радне снаге је и питање безбједности

Срна
Брегу: Одлив квалификоване радне снаге је и питање безбједности

САРАЈЕВО - Одлив квалификоване радне снаге из земаља западног Балкана није више само питање људских капацитета већ и безбједности, истакла је генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Мајлинда Брегу на отварању осме регионалне конференције за координацију у домену безбједности у Риму.

Брегуова је рекла да миграције постају један од највећих проблема данашњице, с обзиром да земље остају без становништва и то не само миграције које доводе до доласка миграната у земље западног Балкана, већ и емиграције из региона даље на Запад, те додала да се појам безбједносних изазова драматично мијења.

Она је истакла да безбједносни изазов не подразумијева само рјешавање или спречавање сукоба већ обухвата и климатске промјене и катастрофе, шпијунажу, те стварне проблеме у животима људи, саопштено је из РЦЦ-а.

“Највеће бриге грађана западног Балкана су корупција и организовани криминал. Више од 60 одсто грађана региона је организовани криминал сврстало као највећи проблем на пољу безбједности, што иде руку под руку са корупцијом за коју 55 одсто грађана вјерује да је порасла”, нагласила је она.

Када се говори о миграцијама, Брегуова је навела да се 70 одсто грађана слаже да регион треба пружити уточиште мигрантима којима је потребна заштита, али већина, њих 80 одсто, вјерује да ЕУ мора учинити више са своје стране и подијелити тај терет.

“Регионална сарадња на овом пољу ужива велику подршку с обзиром да 73 одсто грађана сматра да је продубљивање сарадње на контроли граница западног Балкана као једног региона начин управљања незаконитим миграцијама”, додала је она.

У саопштењу је наведено да је истраживање /СецуриМетер/ спроведено између 14. маја и 2. јуна и обухватило је 6.023 грађана региона.

Подаци показују да већина потенцијалних емиграната из региона, њих 62 одсто, планира остати у иностранству дужи низ година или трајно.

“Скоро половина грађана западног Балкана - 47 одсто вјерује да дезинформације узрокују више штете, јер изазивају мржњу и раскол у мишљењима, 46 одсто сматра да су друштвени медији ти који имају највећу тенденцију ширења лажних вијести, а одмах за њима су новинари 44 одсто и политичари 38 одсто”, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана