Бранко Павловић, члан покрета “Ми - Глас из народа”: Пред странцима не смије бити попуштања

Вељко Зељковић
Бранко Павловић, члан покрета “Ми - Глас из народа”: Пред странцима не смије бити попуштања

Покрет “Ми - Глас из народа” ни у једној комбинацији није спреман, али и ни на једном нивоу власти да прави коалицију са СНС-ом, а поготово не са листом “Србија против насиља”, јер су њени челни људи, сви до једног, до сада небројено пута показали да су им дражи западни, а не српски интереси. Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” адвокат Бранко Павловић, један од водећих чланова покрета “Ми - Глас из народа”, коментаришући актуелна политичка дешавања у Србији у постизборном процесу.

- Они су на позицијама одрицања од Косова, од Метохије и максималног угрожавања дејтонског положаја Републике Српске унутар БиХ, али и моменталног увођења санкција Русији. То је за нас црвена линија. Ми то не можемо никада подржати. И нећемо. То се коси са свим оним за шта се ми залажемо. Што се тиче Београда, сматрам да су нови избори једино решење.  Али, видећемо какву рачуницу има СНС, да ли они на неки други начин могу да дођу до недостајућег броја одборника за формирање већине. Не бих ни ту могућност искључио, јер су људи кварљива роба. Људи нас често питају зашто смо против сарадње са листом “Србија против насиља”, бар на локалу. Београд је велики град, те пружити подршку прозападним политичарима да га воде, било би погубно за целу Србију. То би било својеврсно инсталирање једног западног носача авиона у Београду, преко ког би се уништивала цела држава. Да закључим, не можемо тек тако прећи преко својих политичких уверења и подршке народа коју нам је дао. Истина, власт у Београду је до сада била лоша, али због дубљих националних интереса, државотворних, нисмо спремни на сарадњу са носиоцима листе “Србија против насиља” – поручио је Павловић.

ГЛАС: Србија се тренутно налази у тешкој позицији коју додатно компликују и поједине велике силе. Амбасадор САД Кристофер Хил обавијестио је власти у Србији о америчкој одлуци да прихвати захтјев Приштине о куповини противтенковских ракета “џавелин”. Како гледате на овај потез Вашингтона?

ПАВЛОВИЋ: Као прво, мала дигресија, не сматрам да се Србија налази у никад изазовнијим временима. Ако погледамо мало кроз историју, било је много тежих периода. Мислим да се данас превише прави драма око тога. А што се тиче овог потеза Америке, он је у потпуности супротан међународном праву и Резолуцији 1244. Сматрам да је и сама реакција председника Александра Вучића била недопустиво блага. Када неко незаконито наоружава војну формацију, коју је КФОР био дужан да разоружа још 1999. године, онда то није ништа друго до отворено америчко изазивање нестабилности у читавом региону. Требало је одлучније реаговати на то. На пример, Србија је можда могла саопштити да ће уколико дође до испорука овог оружја, сарадњу са НАТО савезом свести на најмањи могући ниво.  Па нек онда они у Вашингтону размишљају да ли је паметна једна таква политика коју воде. Овако, не реагујући на овај потез, може довести да САД повуку и још неке радикалније потезе.

ГЛАС: Недавно је на просторима КиМ боравио и британски дипломата Дејвид Камерон, обећавајући Аљбину Куртију да ће Велика Британија учинити све да Косово добије међународни легитимитет. Да ли се на овај начин даје нови вјетар у леђа Приштини за неке будуће насилне акције, јер свједоци смо да се широм Косова праве и нове војне базе?

ПАВЛОВИЋ: Камерон није ништа ново рекао. То је један континуитет у британској спољној политици према Србији, али и уопште према српском народу на просторима западног Балкана. Смета им наша одлучност да сами кројимо своју судбину. Због тога ударају и по Републици Српској.

И овог пута је Србија пропустила да адекватно дипломатски реагује. У Уједињеним нацијама би требало питање Косова константно наметати као тему разговора, те упозоравати да се на простору КиМ стварају војне снаге и базе, на шта Албанци немају права према Резолуцији 1244.  Морамо радити све на одбрани међународног права. Неће довека ово трајати.

Наравно, никако не треба заборавити на Русију, Кину и рецимо Индију, које инсистирају на међународном праву у овим тешким глобалним временима. Стога је важно да и Србија буде видљива на том плану.

ГЛАС: Изузетно тешка ситуација је и у БиХ, гдје је додатно компликују поједини инострани амбасадори, али и непризнати високи представник Кристијан Шмит. Сад је споран и 9. јануар, Дан Републике Српске. Има ли краја овоме, те како да се Српска избори са свим покушајима њеног институционалног уништавања и оспоравања?

ПАВЛОВИЋ: Било ми је изузетно задовољство присуствовати обележавању 9. јануара. Били смо изузетно добро примљени и угошћени. Мислим да је свима јасно о чему се ту ради. Није проблем 9. јануар. И да је неки други датум у питању, они би га опет оспорили. Мислим да председник Милорад Додик врло јасно види које опасности прете Републици Српској, покушавајући наћи адекватне одговоре на исте. То је један чврст и бескомпромисан став. Када странци виде да је неко са ових простора спреман на неку мекшу политику, они то тумаче као слабост, а не као жељу да се избегне дестабилизација региона. Зато и руководство Српске мора да настави са том оштром политиком, јер бојим се да нема другог начина.    

ГЛАС: Читав свијет се налази у расулу. Прво Украјина, онда Африка, након ње Блиски исток, па онда и Латинска Америка. Шта је сљедеће?

ПАВЛОВИЋ: Мислим да је све то резултат губљења утицаја који је Запад до сада имао. Мислим да ће крајњи резултат бити слом НАТО савеза, али и саме Европске уније. Мора доћи до слома једне агресивне либерално капиталистичке политике. Украјинци су добар пример како изгледа када те Америка свесно гурне у једну опасну ратну причу из које не можеш изаћи као победник. То и друге земље треба да схвате. Чак и ово што је урадио Израел, мислим да неће никако бити добро по ту земљу, али и саму Америку.  Све ово некако за последицу има поменуто губљење утицаја западних земаља. И то њих и највише боли, јер западним земљама руководи крупни капитал, односно такозвана дубока држава. Против тога се данас бори више од шест милијарди људи.

Бићемо свједоци слома система

ГЛАС: Какав је ваш став по питању евентуалног уласка западнобалканских земаља у ЕУ, а што се у недоглед одлаже?

ПАВЛОВИЋ: Друга најача политичка партија у Немачкој, ту мислим на АФД, у свом програму заступа излазак из ЕУ, односно сматрају да ЕУ треба да изађе из Немачке. Мислим да не треба нигде журити. Верујем да ће за три до четири године садашњи концепт ове заједнице у многоме бити промењен. То сигурно неће ићи у правцу некакве федерализације. Можда се направи неколико блокова. Видећемо. Да сумирам, живимо у историјском времену, а пре свега јер су поједине озбиљне државе, попут Кине и Русије, још пре 20 година схватиле у ком правцу ће ићи глобални токови међусобно се повезујући.  Створен је један моћан блок који може парирати глобалистима и онима који заступају неолиберални капитализам. Бићемо сведоци слома тог система који је до сада владао светом. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана