Бранислав Тапушковић, адвокат, за „Глас Српске“: Само слијеп човјек не види шта се дешава

Вељко Зељковић
Бранислав Тапушковић, адвокат, за „Глас Српске“: Само слијеп човјек не види шта се дешава

Читав досадашњи судски поступак који се води пред Судом БиХ против предсједника Милорада Додика, због наводног непоштовања одлука Кристијана Шмита, представља класичну фарсу, чији је крајњи циљ напад на суверенитет Републике Српске.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” адвокат Бранислав Тапушковић, доајен српске адвокатуре и бивши предсједник београдске и српске коморе, коментаришући недавно одржано ново рочиште у предмету који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника” Милоша Лукића. Тапушковић, који је овом приликом из Београда дошао у Сарајево, да би се из прве руке увјерио о каквом се судском поступку ради, каже да је одмах стекао утисак да је предсједник Додик већ унапријед осуђен, а да овај судски процес треба само да то и потврди.

- Бојим се да је ријеч о унапред пресуђеној ствари. Судији се очигледно жури да се што пре дође до првостепене пресуде - наводи Тапушковић, поручујући да постоји могућност да се можда и он, као савјетник, укључи у рад тима одбране предсједника Милорада Додика.

ГЛАС: Уколико будете дио тима одбране, шта ће бити прво што ћете препоручити?

ТАПУШКОВИЋ: Не бих још о томе. Могу једино да кажем да не може неки странац без овлашћења да мења кључне законе у држави у коју је дошао, а који се тичу уставних ствари и кривичног закона. Такође не може се судити никоме на основу тога што се нешто догодило, а закон донесен после тога па за то одговара. То је главни проблем, суштина читавог проблема. Да је Кристијан Шмит, којим случајем, признат као високи представник, он ни тада не био имао овлашћења да доноси и намеће било какве законе.

Да је све измонтирано и једна велика правна и судска лакрдија говори и то што је његов наметнути закон донесен после наводног инкриминишућег дела. Не може се закон ретроактивно примењивати. То је основно начело кривичног права, које доминира у свим законодавствима света. С обзиром на то како се отпочетка води овај судски поступак од стране Тужилаштва и Суда БиХ, мислим да је председник Додик унапред осуђен. И тако ће бити  уколико суд не буде истински самосталан у свом раду. Нажалост све указује на то да он није самосталан у свом раду те да се налази под огромним притиском са стране.

ГЛАС: Шта је позадина ове очигледне судске фарсе?

ТАПУШКОВИЋ: Ако ви нападате на првог човека Републике, односно на једну од њених институција, то није ништа друго до директни удар на саму Републику Српску. То је напад на цео српски народ, који живи на тим просторима. И то је јасно ко дан. 

ГЛАС: Ако је све то тако, како се онда правно борити?

ТАПУШКОВИЋ: То је најлакше, јер је право на страни председника Додика. Ако се оно буде поштовало, онда може бити само један исход. Али, као што сам рекао, очигледно је да се овај суд налази под огромним притиском да донесе једну накарадну пресуду, која би се могла изучавати у судској пракси.

ГЛАС: Ако се не варам, Ви сматрате да је ово посљедица и општег хаоса у међународном праву?

ТАПУШКОВИЋ: Тачно. Само слеп човек не може да види шта се све дешава, колики је хаос у светским размерама. Међународно право постоји само на папиру. Присетимо се само НАТО бомбардовања Србије.

ГЛАС: Колико и овај судски поступак против предсједника Српске има везе са актуелним глобалним дешавањима?

ТАПУШКОВИЋ: Сигурно је да има, али не бих о томе. Нисам члан тима одбране и не бих у овом тренутку говорио о тим стварима. На основу свог досадашњег искуства могу говорити само о легитимитету и легалитету овог судског процеса у Сарајеву. Ту сам, слободно могу рећи - експерт. Одговорно тврдим да није ни легитиман, ни легалан. И то лако правно доказиво.

Паралеле

ГЛАС: С обзиром на то да сте 15 година радили у Хашком трибуналу, колико Вас је и случај Додик подсјетио на тај период, гдје се по сваку цијену ишло на то да буду осуђени Срби?

ТАПУШКОВИЋ: Нажалост међународно право се све отвореније крши. Судови се користе као моћне алатке за креирање неке искривљене истине и писање неке лажне историје. Не заборавимо да оснивање Хашког суда није потврдила Генерална скупштина Уједињених нација. И то је био велики проблем отпочетка, који никада није био решен. Значи он није био ни легалан, ни легитиман. Он је основан ад хок.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана