Бранимир Којић: Они који одликују злочинце желе рат у БиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Бранимир Којић: Они који одликују злочинце желе рат у БиХ

БАЊАЛУКА - Они који уручују одликовања, захвалнице или неке повеље у руке припадницима злочиначких јединица који су убијали Србе на овдашњим просторима не желе мир у БиХ.

Рекао је то “Гласу Српске” предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић. Он је и јуче поново позвао да буду санкционисани одговорни за додјелу захвалнице Оружаних снага БиХ Удружењу Седме муслиманске витешке ослободилачке бригаде из Зенице у новембру прошле године.

- О томе се ћути. Прича се дан-два и све падне у заборав. Нико не реагује. Да смо на вријеме спријечили то што се десило у Зеници и санкционисали одговорне, не би нам долазио у Дервенту предсједник Хрватске Зоран Милановић и тамо одликовао оне који су одговорни за злочине над српским становништвом - рекао је Којић.

Нагласио је да Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила тражи да се једном засвагда стане у крај пракси одликовања припадника злочиначких јединица.

- Све док се не прекине та пракса, тражити реаговање надлежних из Српске у Сарајеву. Иза затворених врата нам кажу да ће реаговати, а онда се ућуте. Када јавно проговоримо, онда се побуне. Поново тражим и тражићемо и даље да буду санкционисани они који одликују и дозвољавају кићење припадника злочиначких јединица - навео је Којић.

Нагласио је да се таквим потезима покушавају маргинализовати српске жртве, али и представници Српске у заједничким институцијама на нивоу БиХ.

- Ти људи, ко год они били, предсједници неких држава или министри, стављају на прво мјесто оне који су убијали српску нејач. Уздижу их, а нас вријеђају. Ти злочинци за њих су хероји, а ми наше, с друге стране, не смијемо ни да споменемо - нагласио је Којић и поновио да, ако не будемо причали о захвалницама које су отишле у руке злочинаца, дешаваће нам се и даље исто.

Наводи и да се нада да ће након свега они који су изабрани на одређене функције у институцијама на нивоу БиХ другачије размишљати.

- Ми се цијели живот овдје нешто бранимо и када се нешто деси, онда реагујемо. Ништа не радимо да то спријечимо, док друга страна, односно ФБиХ томе посвећује велику пажњу и како је кренуло, још мало ће нам забранити да кажемо да смо и дјеца погинулих бораца - навео је Којић.

Огласио се и предсједник РС Милорад Додик који је изјавио да Оружане снаге БиХ нису могле додијелити захвалницу Удружењу Седме муслиманске витешке ослободилачке бригаде из Зенице, јер то није одобрило Предсједништво БиХ и Министарство одбране БиХ. Поручио је да је овакво понашање најбољи начин да ово што имају изгубе када је ријеч о заједништву, јер то Српска неће још дуго толерисати.

- То сами муслимани себи додјељују да би се китили - поручио је Додик.

Пазарић

Бранимир Којић подсјетио је да касарна у Пазарићу носи име једног од командно одговорних за монструозне злочине у Јошаници код Фоче који није више жив и није одговарао за те злочине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана