Бранимир Главаш поново осуђен за злочине у Осијеку: Представа за међународну јавност

Вељко Зељковић
Бранимир Главаш поново осуђен за злочине у Осијеку: Представа за међународну јавност

ЗАГРЕБ - Одлука Жупанијског суда у Загребу да поново прогласи кривим Бранимира Главаша и осуди га неправоснажно на седам година затвора због почињених ратних злочина представља добро изрежирану представу за међународну јавност.

Сматра ово директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац коментаришући пресуду коју је овај суд донио у петак против Главаша, али и троје саоптужених за убиства и мучење осјечких Срба током посљедњег рата, а у предметима који су вођени под називом “Гаража” и “Селотејп”. Главаш је, како преносе хрватски медији, осуђен неправоснажно на седам година затвора и мораће одмах поново у затвор. Кривим су проглашени и Гордана Гетош Магдић, Дино Контић и Здравко Драгић.

Према ријечима Штрпца, његов први утисак јесте да је суд на овај начин, изричући казну од седам година, само покрио вријеме које је Главаш већ провео у затвору.

- Саопштено је како он мора одмах у затвор, али вјерујем да је то чисто формално, те да ће врло скоро бити донесено рјешење да је он већ издржао своју казну. Да се питало само судија, они би вјероватно све њих ослободили одговорности, јер је Главаш, нажалост, у добром дијелу хрватске јавности и даље национални херој. Сматрам да су овај компромис направили због међународне заједнице, јер је овај случај постао познат у читавом свијету, након што је првобитну пресуду поништио Уставни суд 2015. године - каже Штрбац за “Глас Српске”.  

Наводи и како је чудно то што је суд нашао одређене олакшавајуће околности код доношења пресуда за Контића, Гетош Магдић и Драгића, осуђујући их само на три, односно четири године затвора иако је минимална казна пет година.

- Волио бих да ми неко каже какве је то олакшавајуће околности могао да пронађе суд. Они који знају шта се крије иза појмова “селотејп” и “гаража” знају да је требало да буду изречене максималне казне. “Селотејп” подразумијева да су Главашеве јединице убица хапсиле Србе по Осијеку и околини. Након што би их претукли, возили би их до обала Драве, лијепили селотејп на уста и око руку, убијали и бацали у хладну воду ријеке Драве. Један човјек је пуким случајем све то преживио и о томе свједочио. Радило се Ђорђу Ратковићу - каже Штрбац.

Када је у питању предмет “Гаража”, то се, како каже, односи на мучење Чедомира Вучковића кога су тјерали да пије киселину из акумулатора у једној од гаража тадашњег Секретаријата за народну обрану у центру Осијека. Према свједочењима, када је он попио ту киселину, у тој агонији добио је надљудску снагу, разбијајући врата гараже у којој је био затворен, након чега су га Главашеви убили из ватреног оружја. 

- Уколико се обистине моје сумње да је он већ одлежао своју казну, вјерујем да ће он покушати да политички капитализује ово своје “страдање”, поготово током наредне године када су избори за Хрватски сабор. Неће никоме остати дужан, а поготово јер и он сматра да се ради о хрватској представи за међународну и домаћу јавност - наводи Штрбац.

Хронологија

Жупанијски суд у Загребу након поновљеног суђења поново је у петак Главаша прогласио кривим за ратни злочин над српским цивилима у Осијеку. Ради се о неправоснажној пресуди у поновљеном суђењу Главашу и осталим оптуженима за ратни злочин над осјечким Србима 1991. Некадашњи командант хрватских војних снага у Осијеку на првом суђењу одржаном 2009. осуђен је на вишегодишњу затворску казну, али је правоснажну пресуду укинуо Уставни суд. Главаш је већ одслужио  већи дио осмогодишње казне у затворима у БиХ, гдје је отишао уочи изрицања прве пресуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана