Божо Марић, за “Глас Српске”: Плате веће за 100 марака?

М.М.Б.
Божо Марић, за “Глас Српске”: Плате веће за 100 марака?

БАЊАЛУКА - Реално повећање плате буџетским корисницима у Српској након првог квартала требало би да износи 100 марака, рекао је “Гласу Српске” предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Нагласио је да ће захтјев за повећање плате с којим ће ићи према Влади РС усагласити до краја овог мјесеца са синдикатима полиције, доктора и медицинских сестара и техничара и Самосталним синдикатом у здравству.

- Неминовно да је све поскупјело, посебно намирнице. До краја фебруара имаћемо и податке колико нови обрачун струје утиче на раднике и њихове издатке. На основу свих тих показатеља наш захтјев за повећање плате неће бити испод 100 марака - рекао је Марић.

Нагласио је да ће представници преосталих синдиката у току ове седмице засједати и да ће на крају сви заједно усагласити ставове по питању повећања плата буџетским корисницима након првог квартала.

- Имаћемо јединствен захтјев до краја овог мјесеца. Наставићемо тренд повећања плата како смо и договорили с Владом РС - рекао је Марић.

Он је још раније навео да синдикалци овај пут неће тражити да плата буде повећана у процентима, већ ће захтијевати одређени новчани износ како би сви запослени добили исто.

Споразум о повећању плата с Владом Српске су још у јуну прошле године поред Синдиката управе потписали и представници Синдиката радника унутрашњих послова, али и струковних синдиката доктора медицине и медицинских сестара и техничара. Потписници споразума су и Самостални синдикат радника у здравству и социјалној заштити и Синдикат образовања и културе.

На основу потписаног документа с Владом РС плате запосленима у јавном сектору Српске повећане су за 10 одсто од маја прошле године те за додатних 100 марака од августа. Од почетка ове године услиједило је повећање плата од пет одсто за оне буџетске кориснике који имају плату мању од просјечне у РС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана