Бошњак, Пинг o продубљењу сарадње БиХ и Кине

Срна
Бошњак, Пинг o продубљењу сарадње БиХ и Кине

САРАЈЕВО - Министар цивилних послова у Савјету министара Дубравка Бошњак и амбасадор Кине у БиХ Ји Пинг констатовали су на данашњем састанку у Сарајеву да се успјешно реализује Споразум о сарадњи у области здравства, те да простора за јачање сарадње има и у другим подручјима, прије свега у образовању, спорту и науци.

На састанку је истакнуто да је посебна корист Споразума о сарадњи у области здравства била видљива у вријеме пандемије вируса корона када је Кина упутила БиХ значајне донације респиратора, ињекција и медицинске опреме, саопштено је из Министарства цивилних послова у Савјету министара.

Бошњакова и Пинг разговарали су и о потписаном Меморандуму о разумијевању из облласти здравства и медицине, којим се подстиче сарадња у подручјима реформе здравства, медицинског образовања, научних истраживања, акупунктуре и других облика традиционалне кинеске медицине. Амбасадор Ји Пинг указао је на значај потписаног Споразума о сарадњи у области образовања, чија примјена је важна ради признавања диплома и размјене студената.

Он је истакао заинтересованост држављана Кине за учење језика којима се говори у БиХ и нагласио да држављани БиХ показују све већи интерес за учење кинеског језика. Кинески амбасадор заузео се и за што скорије потписивање споразума о технологији, чија је процедура започета још 2018. године. У разговору је, уз наглашену досадашњу добру сарадњу, исказано очекивање да ће и у наредном периоду сарадња ићи узлазном путањом те да ће билатерални споразуми у процедури бити потписани у што скоријем року.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана