Бошњачки политичари у сусрет 1. марту: Извртање чињеница одраз сарајевске хистерије

Анита Јанковић Речевић
Бошњачки политичари у сусрет 1. марту: Извртање чињеница одраз сарајевске хистерије

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - У сусрет 1. марту и обиљежавању дана независности из политичког Сарајева поново стижу поруке којима се заговара грађанска држава и негира БиХ као заједница три народа, што је према ријечима политичара из Републике Српске пуко извртање историјских чињеница и хистерија због неостварених ратних циљева.

Асоцијација независних интелектуалаца Круг 99 јуче је у сарајевском хотелу “Европа” поводом дана независности, који Срби у Републици Српској не признају и не обиљежавају, уприличила свечану академију, уочи које се обратио потпредсједник ФБиХ Рефик Лендо (СДА) рекавши да је “БиХ скупо платила независност, јер није имала срећу да као остале републике бивше Југославије самосталност стекне на цивилизованији начин”.

Лендо тврди да БиХ тренутно није троетничка држава, нити држава три конститутивна народа, већ да је међународно призната држава свих њених грађана и свих њених народа.

Нагласио је да није успјело да ратом буде уништен мултиетнички карактер и грађански темељ БиХ, поручивши да су грађани на референдуму за независност гласали за “државу свих грађана, а не за појединачне народе или државу, заједницу три народа”.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сања Вулић каже да су Лендо и њему слични заговорници исламске БиХ политички крволочници који славе дан убијања српског свата, док су историјске чињенице нешто сасвим друго.

- Историју и прошлост не можемо фалсификовати па тако ни чињеницу да је Република Српска, вољом српског народа, рођена 9. јануара 1992. године у Сарајеву, прије почетка ратних сукоба у бившој СР БиХ. Датуме рођења нико не може бирати, нити мијењати. Они су чињеница, као што је чињеница и да је 9. јануар рођендан Републике Српске. Српски народ је своју Републику створио у миру, прије грађанског рата у БиХ, а одбранио је током Одбрамбено-отаџбинског рата и изборио се за њено међународно признање у Дејтону 1995. године - рекла је Вулићева.

Подсјетила је да је игноришући вољу српског народа муслиманско-хрватска коалиција одржала 1. марта 1992. године неуставни референдум и изгласала независност БиХ, иако је и проценат те излазности био недовољан.

- Тога дана у Сарајеву је убијен српски сват и запаљена српска застава, што је и био увод у ратне сукобе. Бошњаци славе пролијевање српске крви. Ово су чињенице, доказане чињенице - нагласила је Вулићева за “Глас”.

Предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић сматра да би Лендо наведене поруке требало да упути на Казанима и на том мјесту да се запита имају ли смисла.

- Или да тај мултиетнички карактер упореди са пописом становништва, да види и каже гдје је и због чега из Сарајева отишло 150.000 грађана српске националности. Они причају као да нису отјерали Србе из Сарајева, као да на Казанима нису имали мучилиште и да нису постојали силоси. Причају као да у Сарајеву живи значајан број Срба, а не да је то град у којем данас станује статистичка грешка Срба - казао је Стевандић за “Глас”.

Бошњачко поимање БиХ је према Стевандићевим ријечима засновано на угрожавању Срба и на лажним причама о мултиетничком карактеру на којем настоје направити своју државу.

- Ријеч је о једном великом неморалу, хистерији ради неостварених ратних циљева и то се види из сваке њихове ријечи. Они су људи који живе у стереотипу из 1992. године. У својим главама још нису дочекали Дејтонски споразум гдје пише каква је БиХ држава, која и постоји управо због тог споразума, а не ради тих референдума из 1992. године. Њихове лажи више нису ни за први разред основне школе - сматра Стевандић.

Игнорисање

Ненад Стевандић каже да Српска наредних дана треба игнорисати све лудачке ратне покличе који се очекују из Сарајева.

- Треба да им кажемо да ми нисмо некултурни да пљујемо по 1. марту, иако га не прихватамо и не обиљежавамо, као што они раде са 9. јануаром. Када долазе у Бањалуку морају проћи аутопутем “9. јануар”, као што и ми кад идемо у Сарајево морамо проћи тунел “1. март”. Бошњаци морају схватити да једни другима не можемо наметати датуме, правила и историју. Када то схвате БиХ ће бити много мирнија и успјешнија - поручио је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана