Бошњачки политичари потписали изјаву о имовини БиХ и критиковали Српску

ГС
Бошњачки политичари потписали изјаву о имовини БиХ и критиковали Српску

САРАЈЕВО - Бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић, те предсједници неколико парламентарних политичких странака на нивоу БиХ и ФБиХ потписали су данас заједничку изјаву о државној имовини и позвали међународне представнике да“ предузму одлучне кораке како антидејтонска и антиуставна политика органа власти Републике Српске не би доживјела ескалацију“ са, како наводе, „непредвидивим и несагледивим послједицама“.

Изјаву су, поред Бећировића и Комшића, који је у Предсједништво БиХ изабран гласовима Бошњака, потписали и Бакир  Изетбеговић (СДА), Нермин Никшић (СДП), Елмедин Дино Конаковић (НиП), Един Форто (Наша странка), Нермин Огрешевић (НЕС) и Семир Ефендић (СБиХ).

У изјави, коју преносе сарајевски медији, између осталог, се наводи да држава БиХ и државна имовина не могу и не смеју бити предмет било какве политичке трговине.

-Само држава Босна и Херцеговина има искључиву надлежност да општим или појединачним правним актима, донесеним од надлежних органа власти по тачно утврђеном поступку, уредује сва питања која су везана за државну имовину. Те одлуке ентитети, као и сви други нижи нивои власти, морају поштовати - стоји у изјави.

Тужилаштво БиХ и други надлежни органи државе Босне и Херцеговине морају, наводе, „процесуирати одговорна лица која најављују да ће наставити неуставно и незаконито књижење државне имовине БиХ на ентитет Републике Српске“.

- Изјаве појединих функционера из ентитета Републике Српске о томе ће незаконито књижити државну имовину Босне и Херцеговине представљају наставак опасне политике подривања Дејтонског мировног споразума - стоји у изјави.

Додају да „пријетње сецесионизмом упућене од  званичних представника ентитетских органа власти Републике Српске и појединих политичких странака које примарно дјелују на простору ентитета Републике Српске и њихово одбијање да спроводе коначне и обавезујуће одлуке Уставног суда БиХ представљају грубе насртаје на Дејтонски мировни споразум, чиме се угрожавају мир и стабилност у БиХ, али и цијелом региону“.

-На сваку активност која представља пријетњу територијалном интегритету, суверенитету и међународноправном субјективитету БиХ одговориће се снажно и одлучно, свим потребним механизмима и средствима – навели су.

Сарајевски политичари су упозорили представнике међународне заједнице, нарочито земље свједоке Дејтонског мировног споразума, као и канцеларију Високог представника за БиХ (ОХР), да је крајње вријеме да, како наводу, „предузму одлучне кораке како антидејтонска и антиуставна политика органа власти ентитета Републике Српске не би доживјела ескалацију са непредвидивим и несагледивим посљедицама“.

-Изостанак одлучне реакције представника међународне заједнице на досадашње антидејтонске активности усмерене против суверенитета и територијалног интегритета БиХ, континуирано охрабрује ентитетске институције власти Републике Српске и политичке снаге предвођене Милорадом Додиком да наставе са активностима усмјереним против државе Босне и Херцеговине. Позивамо све политичке актере у БиХи да поштују принцип владавине права и престану са генерисањем криза. Посљедице политичких криза су одлазак младих људи, изостанак страних инвестиција, заустављање раста економије и пад животног стандарда, што никоме у БиХ неће донијети добро - наводе.

Уместо тога, кажу, „потребно је да се сви посветимо испуњавању услова  из Мишљења Европске комисије, како бисмо убрзали наш пут према Европској унији, те провођењу Програма реформи БиХ на НАТО путу“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана