Бошњачки лобисти резолуцијом ударају на земљу у коју се заклињу

Ведрана Кулага Симић
Бошњачки лобисти резолуцијом ударају на земљу у коју се заклињу

ВАШИНГТОН, БАЊАЛУКА - Западне земље су често толерисале ставове који нису плод консензуса у БиХ, али вјерујем да овај пут, када је ријеч о резолуцији у којој се “осуђује геноцид у Сребреници”, у доба кризе на међународном плану, неће отварати једно осјетљиво питање које може да проузрокује озбиљне проблеме у том дијелу Европе.

Оцијенио је то за “Глас Српске” шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић, коментаришући нову бошњачку иницијативу да у УН буде усвојена ова резолуција, као и најаве да ће то на дневни ред Генералне скупштине покушати да прогура тамошњи амбасадор БиХ Свен Алкалај, уз помоћ руководства СДА.

Овакав акт би додатно нарушио односе у земљи и представљао би нови удар у режији бошњачке политике на земљу у коју се заклињу, тврде упућени у проблематику.

Обрад Кесић је подвукао да би било веома опасно ако Алкалај крене са лобирањем међу колегама и добије подршку, што би, сматра, био већи скандал од саме иницијативе неформалне групе грађана, јер оваква самовоља коју показује подрива темеље БиХ. Сматра да српски представници који су обавијестили УН да БиХ не стоји иза иницијативе јер нема консензуса, треба да додатно афирмишу пријатељске земље у УН да и они преносе ставове.

- Број земаља које имају слуха за ставове Републике Српске, који су у позицији заштите Дејтона и Устава, расте и уживају већу подршку него када је била слична криза, односно када је Велика Британија у Савету безбједности УН предложила сличну резолуцију. Очигледније је и да Срби и Хрвати све више, не само да су незадовољни стањем у БиХ, у условима где СДА жели да влада, него губе стрпљење и све су спремнији да предузму радикалније потезе и истрају у одбрани права датих Дејтоном и Уставом. Битно је и да је сваки дан, посебно због кризе у Украјини, јединство у Европи слабије, тако да и притисак који је успео да искористи пробосански блок и да повезују БиХ са кризом у Украјини, не показује резултате као на почетку - нагласио је Кесић.

Важан детаљ су, како је рекао, амерички избори за Конгрес у новембру јер ће се тиме бавити. Ипак, наглашава да треба истрајавати на причи да ова резолуција није плод консензуса, нити воља заједничке државе.

- Ово се не сме претворити у доказивање сопствене снаге Запада. Ако би оваква резолуција била изгласана у Генералној скупштини, то би дошло са великом ценом и био би додатни, али претежак ударац заједничкој држави и њеном опстанку. Нисам сигуран да су у овом моменту када имамо огромну економску кризу у Украјини, све веће конфронтације између Кине и САД, западне земље спремне да отварају још једно осетљиво питање и гурну БиХ у још дубљу кризу - истакао је Кесић.

Магистар међународних односа и економске дипломатије Лучиано Калужа сматра да би амбасадори који су предложени из Српске требало да пошаљу ноту предсједницима земаља у којима су нотификовани и обавјештавати да наведена иницијатива није легална, те да то није упутила БиХ.

Одлазак у Њујорк

Лидер СДС-а Мирко Шаровић сматра да представници РС у институцијама БиХ морају зауставити дјеловање Свена Алкалаја. Сматра да би Милорад Додик, као члан Предсједништва БиХ, и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија због озбиљности ситуације морали отпутовати у Њујорк, те затражити да се званични ставови политике БиХ представе Скупштини УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана