Бошњачки лидери "заратили" због Реформске агенде

АТВ
Бошњачки лидери "заратили" због Реформске агенде

Четири кантона у Федерацији БиХ, у којима је на власти СДА, нису дали сагласност за усвајање Реформске агенде потребне да БиХ добије прву траншу у износу од 70 милиона евра из Плана раста Европске комисије за западни Балкан.

Одмах након тога "заратили" су бошњачки политичари, па је предсједник "Наше странке" оптужио СДА да је била против само зато што није на власти.

Един Форто каже да "не може сам себи објаснити како је неко имао храбрости срушити те пројекте за своје грађане."

"Али ето као по коинциденцији, али наравно по плану, четири кантонална премијера из СДА су одлучили да обуставе или суспендују наш европски пут, а онда да дају услове како би они то радили пуно боље што наравно нисмо видјели у протеклом периоду. План раста је механизам ЕУ који треба приближити Западни Балкан Европи. Све што је у Плану раста у смислу пројеката, реформи и политичких ствари нас чека када отворимо преговоре. Свака од ових 110 мјера које смо усагласили, а које су јуче обуставили нас чека када отворимо преговоре", рекао је он.

Форто је додао како је ово био тест за БиХ.

"Не само да ћемо урадити те тешке политичке реформе јер то желимо радити, већ је овај пут ЕУ дошла и рекла ево урадите ово, а ми ћемо вам заузврат понудити перспективу бесповратних средстава и јако повољних кредита за оно што ви мислите да је приоритет. Ми мислимо да је приоритет владавина права, хармонизација тржишта и зелена транзиција. Ми смо послали пројекте који су нама битни и то су инфраструктурни пројекти који су спремни и неко је одлучио да то није довољно добро. Дакле 110 није добро мора бити 113 и то је наравно изговор", навео је Форто.

Додао је како је срушен пројект који је требао бити, како каже, при врху приоритета, а то је да пруга иде кроз Тузлански кантон.

"И сада ме интересује да ли је СДА срушила тај пројект зато што се води политиком да Тузла треба бити изолована и како ће премијер ТК оправдати то што је учинио. Или у Унско-санском кантону када слушамо да је власт одговорна на чекање на граничним прелазима, а и то је била једна од мјера да се растерети чекање. Премијер ЗДК не жели да се гради пруга кроз његов кантон и он каже да то није добро. Свједочимо и суноврату у Електропривреди и жељели смо да не плаћамо струју додатно и скупљу. Само ЕП је имала пројеката 160 милина евра у овом плану који ником није добар. Још су нешто рекли. Избрисана је држава из споразума јер се 1.213 пута помиње БиХ у овом документу. Срушили су нам пројект и план који нису ни прочитали", рекао је Форто.

Министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић каже да је у "стању шока", након што је чуо вијест.

“Потпуно ми је нејасно зашто је СДА на себе преузела кривицу и одговорност за заустављање Плана реформи који је предуслов за План раста. Саопштење које сам видио говори да они вјероватно нису ни погледали тај документ, говори и то да им је можда на енглеском језику то било спорно. Кажу да се ријеч ‘државни’ брисала из документа. Погледао сам на претраживачу, преко хиљаду пута се у документу спомиње скраћеница БиХ, а пуним именом Босна и Херцеговина спомиње се двјесто и нешто пута”, наводи Конаковић.

Као по обичају, из СДА имају своје виђење ситуације, а као и сваки пут крива им је Република Српска. Своју блокаду Реформске агенде правдају "блокадом из Српске".

И ДФ Жељка Комшића сматра да су за све криви Српска, Драган Човић и "тројка".

Подсјећамо, БиХ је једина у регији која није приступила овом инструменту, којем је за БиХ предвиђено чак двије милијарде КМ. Процес је успоравала чињеница да је БиХ морала ускладити 113 тачака из реформске агенде

Овога пута условна сагласност стигла је из четири кантона у ФБиХ који је, подсјетимо, на крају нису ни дали. Ријеч је о Средњобосанском, Тузланском, Зеничко-добојском те Унско-санском кантону.

Из Савјета министара БиХ су навели да је било потребно изјашњавање “за” или “против” и то без услова па је њихова комуникација схваћена као глас против.

Сходно наведеном, консензуса није било и тако Реформска агенда није усаглашена нити ће бити послата у Брисел. Умјесто таквог документа, у тај град ће отићи информација да он није усаглашен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана