Бошњачке странке никад није занимала истина

Дарко Момић
Бошњачке странке никад није занимала истина

СРЕБРЕНИЦА - Политички представници сребреничких Бошњака не желе да се дође до праве истине о жртвама и страдању у овој локалној заједници, јер хоће и даље да гаје лажни наратив о геноциду у Сребреници и да Бошњаке приказују као једини страдалнички народ.

Овим ријечима је потпредсједник сребреничког парламента и предсједник СНСД-а у овој општини Радомир Павловић одговорио предсједнику СО Сребреница и једном од лидера бошњачке коалиције “Моја адреса Сребреница” Ћамилу Дураковићу који је одбио његов позив на формирање заједничке комисије са задатком да утврди број жртава појединих народа са подручја Сребренице.

Павловић је у име СНСД-а и других српских партија позвао Бошњаке да направе заједничку комисију која треба да утврди истину о страдању становништва Сребренице у рату од 1941. до 1945. и од 1992. до 1995. године, те да се одреди делегација која ће обићи и бошњачка и српска стратишта.

- Позивамо их да наше извјештаје предочимо јавности и да обим страдања упоредимо са пресудама и домаћих и међународних судова. На тај начин би била задовољена и истина и правда за све стране које су одвојено радиле на истини о страдању само свог народа. Ми нудимо дијалог на ову тему, нудимо сарадњу и пуни допринос како би помирење кренуло из Сребренице и како би ова земља мржње прешла у нормалну заједницу за бољу будућност свих њених народа и грађана - поручио је Павловић.

С друге стране, Ћамил Дураковић каже да Радомир Павловић и СНСД, да су хтјели било какву сарадњу са Бошњацима, не би извршили “политичко насиље и прекршили коалициони споразум у којем је наведено да неће бити прегласавања”.

- Осам дана прије комеморативне сједнице, коју заједнички већ годинама одржавају Срби и Бошњаци и којом одајемо пошту свим невино убијеним у Сребреници, урадити ово што је урадио СНСД и други српски одборници је политички нонсенс који ће срушити оно што се заједнички градило годинама - каже Дураковић за “Глас Српске”, говорећи о Резолуцији о страдању српског народа у Сребреници у 20. вијеку коју су у петак усвојили српски одборници у СО Сребреница.

Он каже да је поступком српских одборника доведена у питање и комеморативна сједница и даљи рад локалне скупштине.

- Одговорност је на њима, а сада позивати Бошњаке на неку квазисарадњу једнако је томе да вам неко изненада удари шамар, а онда вам се извињава, док и даље држи подигнуту руку за сљедећи шамар - каже Дураковић.

Он истиче да Бошњаци у Сребреници, иако нису хтјели уопште учествовати у власти након поновљених локалних избора, ипак нису хтјели бити деструктиван фактор и нису блокирали формирање власти.

- Ми Бошњаци, не говоримо о геноциду као нашем политичким наративу, већ о чињеницама које су пресудиле највише судске инстанце у свијету. Да Радомир Павловић не користи српске жртве у сврху релативизовања и умањивања бошњачких жртава, онда би могли искреније причати о свим невино убијеним у свим ратовима, јер је уистину било невиних жртава у свим ратовима и на свим странама - каже Дураковић.

Радомир Павловић одговара Дураковићу тврдећи да је Бошњацима неопходна прича о геноциду како би опрали још милијарду марака.

- Њихови медији су непобитно утврдили да су до сада опрали милијарду, али очигледно да им је то мало. Скупштина је једногласно изгласала закључак да ће функционери општине радити на заједничким пројектима. За то је гласао и Дураковић и није ми јасно шта сада говори. У ствари, јасно је да економија и развој њима нису битни, ако то не прати њихова једнострана прича - закључује Павловић.

Он истиче да српске странке желе политичку причу да пребаце на домаће актере, а не да они буду са стране, поготово из Америке или Брисела, већ да они који су били жртве заједно сједе и разговарају о будућности.

Непобитне чињенице

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поздравио је одлуку Скупштине општине Сребреница да усвоји Резолуцију о страдању српског народа у Сребреници у 20. вијеку и да осуди све злочине почињене над Србима, као и припадницима свих народа на простору бивше Југославије у том периоду. Линта је нагласио да је циљ те резолуције да се домаћа и међународна јавност упозна о непобитној истини о великим страдањима Срба у два свјетска рата и у грађанском рату деведесетих година прошлог вијека без намјере да умањује жртве других народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана