Бошњаци злоупотребљавају заштиту виталног интереса

Независне
Бошњаци злоупотребљавају заштиту виталног интереса

БАЊАЛУКА - Покретање поступка заштите виталног националног интереса представља искључиво злоупотребу овог уставног института.

Ово се, између осталог, наводи у одговорима Одбора за уставна питања Републике Српске Уставном суду Републике Српске када је ријеч о заштити виталног националног интереса у вези са Законом о референдуму и грађанској иницијативи и Изборног закона Републике Српске.

"Очито је да се захтјев Клуба делегата из реда бошњачког народа односи на евентуалну оцјену уставности оспорених аката, те да је у истом у великој мјери незадовољство законским рјешењем, што не може бити предмет одлучивања у поступку пред Вијећем за заштиту виталног интереса. Стога, оваквим се захтјевом само злоупотребљава уставни институт заштите виталног националног интереса конститутивних народа и то постаје пракса која се континуирано понавља, често постављајући захтјев за питања која немају такав значај", наводи се, између осталог, у одговору који ће Одбор за уставна питања Републике Српске разматрати данас.

Подсјећања ради, Закон о референдуму и грађанској иницијативи и Изборни закон Републике Српске усвојени су на 13. посебној сједници Народне скупштине Републике Српске одржаној 19. априла 2024. године.

Већ тада је било јасно да ће Клуб Бошњака у Вијећу народа покренути питање заштите виталног националног интереса, што су на крају и урадили и о свему ће коначну ријеч дати Уставни суд Републике Српске.

"Клуб делегата из реда бошњачког народа се поставља у позицију својеврсног заштитника интереса Босне и Херцеговине. Недопустиво је, дакле, да се ико, у овом случају клуб делегата у Вијећу народа Републике Српске, легитимише као тај који перманентно стрепи над сувереношћу, интеграцијама, територијалним интегритетом и уопште државним атрибутима Босне и Херцеговине, штитећи је, наводно, од намјера њених конститутивних народа и осталих грађана", пише у одговорима.

Што се тиче Закона о референдуму и грађанској иницијативи, Клуб Бошњака у образложењу Одлуке о покретању поступка заштите виталног националног интереса наводи да тај закон чини директну повреду идентитета бошњачког конститутивног народа "јер Бошњаци као конститутиван народ свој идентитет везују за државу Босну и Херцеговину".

Слично је и када је у питању Изборни закон Републике Српске. Бошњаци су навели да се тим законом негира Босна и Херцеговина, а чиме се негира и идентитет бошњачког народа, пишу Независне новине.

У образложењу захтјева за заштиту виталног интереса наведено је и да бошњачки народ "неће моћи остварити право да буде заступљен у саставу органа за спровођење избора".

"Једина намјера законодавца јесте стварање позитивне подлоге за прописивање предметне материје кроз потребу унапређења изборног процеса, те јачања повјерења грађана у изборни процес у Републици Српској. Посебно истичемо да се закон у цјелини, као и поједине оспораване одредбе, односи и примјењује једнако на све адресате у истим ситуацијама, анационалан је и не може бити ријечи о томе да икога доводи у дискриминирајући положај", наводи се у одговору који би требало да буде утврђен на данашњој сједници Одбора за уставна питања Народне скупштине Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана