Бошњаци сами руше мит да су једине жртве

Анита Јанковић Речевић
Бошњаци сами руше мит да су једине жртве

БАЊАЛУКА - Ратнохушкачке поруке из Бужима те истицање заставе такозване Армије БиХ у неколико градова Српске лоша су порука за будућност и доказ да Бошњаци не одустају од праксе којом Србима поручују да за њих нема мјеста на овим просторима, што не доприноси стабилизацији односа и помирењу, потребном свим народима у БиХ.

Оцјена је то представника удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али и политичких аналитичара из Српске поводом објављивања снимака са такозваног “марша на Ћорковачу” код Бужима, гдје је у суботу обиљежено 28 година од смрти команданта 505. Бужимске бригаде Петог корпуса такозване Армије БиХ Изета Нанића. Учесници скупа носили су ратне заставе такозване Армије БиХ и узвикивали “Алаху-екбер”, док је дио грађана био униформисан и носио зелене беретке. У уводу снимка који је објављен на “Фејсбук” страници Удружења “Нанићеви Бужимљани” стоји да “иду путем легендарног команданта Изе, јер је и послије рата рат”.

Политички аналитичар Драго Вуковић за “Глас” каже да је такво понашање Бошњака израз фрустрација и мржње према Србима која је све очигледнија.

- Код њих се јавља велика нервоза углавном онда када Срби обиљежавају болне датуме, јер кроз обиљежавање несрећа над српским народом полако се руши мит о Бошњацима као јединим жртвама. Њихова политика је једнократне природе, не даје резултате, све то је само дизање прашине и стварање нервозе и у пракси не може да потраје - оцијенио је Вуковић.

Он истиче да је такво понашање Бошњака веома лоше за будућност БиХ.

- Тиме показују нулту стопу толеранције, потпуно су заробљени у прошлости. Таквим понашањем постају највећи непријатељи БиХ и изјаве њихових представника да ће се борити за сваки педаљ земље позив су за деструкцију који не може донијети ништа добро - навео је Вуковић.

 

 

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић сматра да су Бошњаци понашањем у Бужиму, нажалост, наставили праксу слања порука Србима да за њих нема мјеста на овим просторима. Нуждић каже да код Срба због тога мора да постоји обавеза сталног јачања институција Републике Српске које су једини гарант њиховог опстанка на овим просторима.

- За Бошњаке рат још није завршен - упозорио је он.

И ранијих година у Бужиму су се окупљали чланови бошњачких удружења под ратном заставом такозване Армије БиХ, који су узвикивали “Алаху-екбер” те слали увреде на рачун Срба и Републике Српске, а предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић каже да су Суд и Тужилаштво БиХ годинама нијеми на ратне заставе и ратне покличе из Бужима.

- Већ традиционално у Бужиму ратне заставе и ратни покличи, а суд и даље нијем иако се позива на рат из године у годину, али овога пута не покушавајући то ни да прикрију - рекао је Којић.

С друге стране, каже он, сваки Србин који се дрзне да каже било шта што се не свиђа политичком Сарајеву и муслиманским удружењима бива експресно санкционисан.

Предсједник Организације старјешина Војске РС Слободан Жупљанин каже да све то додатно компликује ситуацију у БиХ. Он је навео да је, с друге стране, био достојанствен примјер обиљежавања дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у погрому “Олуја” у Приједору, са којег су послате поруке мира и помирења.

- Очигледно је да ће и даље из Републике Српске стизати поруке мира, а из ФБиХ оне које се односе на ратнохушкачки жаргон и стварање сталних тензија, што не доприноси стабилизовању односа и помирењу, потребном свим народима у БиХ - рекао је Жупљанин.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић каже да дешавања из Бужима изазивају узнемиреност код Срба и представљају лошу поруку за будућност јер не доприносе суживоту.

- Надам се да ће правосудни органи БиХ једног дана смоћи храбрости да се позабаве овим - рекао је Рогић.

У Приједору и Добоју у суботу су прекршајно санкционисане двије особе због истицања ратне заставе такозване Армије БиХ на аутомобилима, а у медијима је осванула и фотографија аутомобила паркираног у Источном Новом Сарајеву на којем је такође била истакнута поменута ратна застава.

- Не треба да нас брину заставе и ознаке на њима. Све у овој земљи је наше српско и остаће. Само будимо заједно, саборни и достојанствени - рекао је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Дјеца

Бранимир Којић каже да је више него симптоматично присуство дјеце на скуповима налик оном у Бужиму.

- То нам показује да у будућности неће бити мира, прије свега због начина васпитања дјеце који су очигледно различити код нас Срба у односу на муслимане. Дефинитивно је сада јасно да се муслимани припремају на нови рат, мада они кажу да је “и послије рата рат” и то би требало да буде сигнал Суду и Тужилаштву да реагују - рекао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана