Бошњаци опет бојкотовали комеморативну сједницу СО Сребреница

Срна
Бошњаци опет бојкотовали комеморативну сједницу СО Сребреница

СРЕБРЕНИЦА - Одборници српске националности данас су достојанствено, минутом ћутања одали почаст свим невино страдалим становницима Сребренице у протеклом рату у БиХ, док су бошњачки бојкотовали данашњу комеморативну сједницу Скупштине општине.

Заједничко одавање почасти жртвама обављено је поводом обиљежавања 31 године од страдања Срба и 28 година од страдања Бошњака из ове локалне заједнице.

Свјесни великих људских страдања у сребреничкој општини одборници су прије 16 година закључили да су у овој општини страдали припадници бошњачког и српског, али и осталих народа, и од тада се сваке године 10. јула одржава комеморативна сједница локалног парламента и одаје пошта свим невино настрадалим Сребреничанима.

Предсједник Скупштине општине Салко Турсуновић прије сједнице је рекао новинарима да према Пословнику о раду ове институције сваке године 10. јула треба да буде одржана комеморативна сједница ради одавања почасти невино страдалим становницима ове локалне заједнице.

Он је рекао да не зна због чега бошњачки одборници бојкотују сједницу, али им се и сам придружио.

Начелник општине Младен Грујичић рекао је да му није познато због чега бошњачки одборници бојкотују комеморативну сједницу и не изражавају поштовање према жртвама.

-Али, то говори о њима. Прије 16 година одборници су се усагласили да су на подручју Сребренице почињени злочини над свим народима и да се сваке године одржи комеморативна сједница локалног парламента и ода пошта невиним жртвама. Ми то поштујемо и одајемо пошту невино настрадалим - рекао је Грујичић.

Нагласио је да сви треба да подијеле тугу за невиним жртвама и да се поштују све жртве што нажалост, тужилаштва и судови у БиХ не чине.

-Тамо гдје постоји жртва, постоји и злочинац, али правосуђе опструише и нема правде и одговорности за српске жртве. Суд БиХ као и дио представника међународне заједнице не гледају једнако на све жртве и не доприносе помирењу у БиХ - поручио је Грујичић.

Према његовим ријечима у Сребреници се усаглашавају Срби и Бошњаци, нема међунационалних инцидената, али је потребна помоћ за стварање бољих услова за живот.

Грујичић рекао је да су српски одборници данас послали поруку да поштују све жртве којима су одали пошту, док је бошњачка страна нецивилизацијски пропустила прилику да то учини, политизујући и своје и туђе жртве.

-Ако поштујемо туђе жртве можемо очекивати да и други поштују наше. Међутим, садашња бошњачка гарнитура у локалној власти у Сребреници жели да одређује чије жртве треба поштовати иако је одлука о томе донесена у далеко сложенијим условима, кад су скоро сви одборници били ратни ветерани. Они су закључили да су злочини почињени и жртве биле на свим странама и да их се треба сјећати и одавати им пошту што садашњи бошњачки представници опструишу и то је жалостан и нецивилизацијски однос према жртвама - поручио је Грујичић.

Нагласио је да се прошлост не може промијенити, али да се морају стварати концепти за будућност и бољи живот дјеце и генерација које долазе.

Младен Грујичић рекао је да су у Сребреници дани туге 11. и 12. јули и да изражава пијетет према свим жртвама у Сребреници.

Грујичић је упутио саучешће свим породицама невино настрадалих Сребреничана и позвао да се мирно и достојанствено обиљеже 28 година од бошњачког страдања, сутра у Поточарима и 31 године од српског страдања у сриједу, 12. јула, на Залазју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана