Босанчић: Зауставити поскупљена у приватним вртићима

СРНА
Босанчић: Зауставити поскупљена у приватним вртићима

БАЊАЛУКА - Градски одбор Демоса Бањалука позвао је градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића да хитно реагује и да забрани нова поскупљења у приватним вртићима у граду.

Предсједник овог одбора Боран Босанчић је нагласио да је потребно што хитније реаговати и спријечити власнике приватних вртића да сваких неколико мјесеци подижу цијене услуга.

"Град Бањалука суфинансира родитеље чија дјеца иду у приватне вртиће, међутим то више није довољно јер су вртићи знатно поскупјели. Бројни родитељи су нас контактирали и забринути су да више неће моћи плаћати дјеци вртиће, што је велики проблем", истакао је Босанчић.

Он је подсјетио да су и раније позивали Градску управу да се направи социјална карта родитеља чија дјеца иду у приватне вртиће и да се на основу ње дају подстицаји, саопштено је из Демоса.

"Имамо родитеље који зарађују минималне плате и сад им је проблем одвојити више од 300 КМ како би платили вртић, долазимо у ситуацију да ће морати давати отказе како би чували дјецу. С друге стране, имамо родитеље који зарађују мјесечне плате од неколико хиљада КМ и они добијају исти подстицај, као и ови са минималцем. То се мора што прије промијенити", рекао је Босанчић.

Према његовим ријечима, што прије се мора кренути и у изградњу нових градских вртића у Бањалуци, јер дјеца морају бити приоритет.

"Градска управа још раније је морала кренути са изградњом нових и проширењем садашњих градских вртића. Недопустиво је да више од 1.000 дјеце не може да добије мјесто у градским вртићима, због чега родитељи морају да их уписују у приватне", појашњава Босанчић.

Он је још једном позвао градоначелника Бањалуке да организује састанак са свим странкама које имају одборнике у Градској скупштини како би пронашли рјешење за овај проблем, те истакао да Демос има неколико приједлога како би овај проблем што хитније био ријешен.

Приватни вртићи у Бањалуци су најавили да ће након празника подићи цијене услуга због повећања минималне плате у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана