Босанчић: Хитно потребна социјална карта

Срна
Босанчић: Хитно потребна социјална карта

БАЊАЛУКА- Предсједник Градског одбора ДЕМОС-а у Бањалуци Боран Босанчић оцијенио је да је давање подстицаја родитељима чија дјеца иду у приватне вртиће корисна мјера, али и да је потребно израдити социјалну карту на основу које ће се одређивати колику помоћ родитељи могу добити.

Босанчић је истакао да подржава одлуку градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића да родитељи чија дјеца иду у приватне вртиће добијају мјесечно по 60 КМ, али и да су потребни одређени кораци са којима би ова мјера била ефикаснија.

Према његовим ријечима, неопходно је створити повољно окружење које би довело до могућности отварања нових градских вртића, саопштено је из бањалучког ДЕМОС-а.

"Приватни вртићи су данас у Бањалуци веома квалитетни и добро раде, међутим доста су скупљи и због тога родитељи желе да дјецу упишу у државне вртиће. Довољно је да се погледа број дјеце која се налазе на листи за чекање на мјесто у вртићу, да знамо шта је тим родитељима приоритет. На посљедњем конкурсу остало је неуписаних 1.200 малишана који су имали потребу за градским вртићима", појаснио је Босанчић.

Он сматра да није у реду да исти подстицај добијају родитељи који укупно зараде испод 2.000 КМ мјесечно и они чија су примања изнад 5.000 КМ, док би се социјална карта заснивала на прецизној анализи финансијске ситуације сваке породице и омогућила пружање одговарајућих подстицаја родитељима чија дјеца похађају приватни вртић.

Босанчић је рекао да је потребно успоставити систем контроле цијена који би ограничио приватне вртиће да не подижу цијене за родитеље који користе градску помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана