БОРС: Додјела одликовања ХВО бригади тешка провокација, убудуће ће то бити спријечено

ГС
БОРС: Додјела одликовања ХВО бригади тешка провокација, убудуће ће то бити спријечено

ДЕРВЕНТА - Предсједништво Борачке организације Републике Српске данас је на ванредној сједници у Дервенти поручило да додјелу одликовања 103. бригади ХВО-а у Дервенти најоштрије осуђује као дрскост и тешку провокацију, коју ова организација убудуће неће дозволити.

"Нико не смије организовати сличне скупове на којима ће афирмисати и величати они који су над Србима чинили злочине. Уколико се ипак дрзну да учине тако нешто, Борачка организација ће бити спремна и неће дозволити одржавање", наведено је у закључцима са сједнице које су једногласно подржали чланови Предсједништва БОРС-а.

У закључцима је истакнуто да је за борце Војске Републике Српске, предсједник Хрватске Зоран Милановић персона нон грата због његових поступака у Дервенти, гдје је додијелио одликовање 103. бригади ХВО-а.

"Припадници 103. бригаде ХВО-а починили су тешке злочине над Србима у Посавини, а посебно у Дервенти и у њеном саставу била су лица која су правоснажно осуђена за свирепа убиства и мучења", наведено је у закључцима са сједнице, чијем једном дијелу је присуствовао министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Борачка организација осудила је поступак начелника општине Брод Зорана Видића који се сусрео у Броду са Милановићем након што је у Дервенти одликовао припаднике 103. бригаде ХВО-а, те сматра да његово извињење није довољно и тражи његову одговорност, наведено је у закључцима.

У својим закључцима Борачка организација је позвала институције, чија је надлежност договарање посјете страних држављана и утврђивање протокола, да борце и јавност обавијесте о пропустима протокола и, ако је додјела одликовања била планирана, захтијевају одговорност оних који су то одобрили, те да у будућности Борачкој организацији на вријеме доставе информације о најави оваквих или сличних догађаја.

"Оштро осуђујемо и одбацујемо као потпуно неприхватљиво и срамно мијешање политичких партија у рад Борачке организације. Догађаје од 2. априла у Кострешу и Дервенти оцјењујемо као чисте политичке скупове који су за посљедицу имали стварање додатних подјела међу збуњеним и осиромашеним борцима", наведено је у закључцима.

Из Борачке организације истакли су да је неприхватљиво и мијешање других организација, очито блиским неким политичким партијама и политичарима.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да је Борачка организација одмах по сазнању за догађаје у Дервенти 25. марта, када је Милановић додијелио одликовање 103. бригади ХВО-а, реаговала и оцијенила да је то сраман чин.

"Злоупотребити повјерење и направити дипломатски скандал најмање завређује да буде осуђено од институција и наших политичара у Републици Српској и наших представника у заједничким институцијама БиХ", рекао је новинарима Остојић.

Он је додао да је несхватљиво допустити припадницима 103. бригаде, која је починила страшне злочине, да тако нешто учине.

"Ми ћемо се опет за 15 дана, ако не добијемо никакав одговор, окупити и наставити све док не добијемо одговоре на наша питања. Због чега смо се борили, за шта су људи погинули, због чега смо стварали Републику Српску ако свако може по њој да ради шта му је воља", рекао је Остојић.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић рекао је да је Градска борачка организација покренула иницијативу за смјену потпредсједника дервентског парламента Маринка Николаша, који је организатор окупљања припадника 103. бригаде ХВО-а и доласка предсједника Хрватске у Дервенту.

Прије сједнице делегација републичке и општинске борачке организације, те министар Егић положили су вијенац на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске у Дервенти. 
 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана