Бореновић: Сабор партије 1. октобра

Срна
Бореновић: Сабор партије 1. октобра

БАЊАЛУКА - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је Предсједништво ове партије на данашњој сједници донијело одлуку да страначки Сабор буде одржан 1. октобра.

Бореновић је навео да ће на Сабору бити изабран нови главни одбор, статут странке, те програмски документи и све оно што ће дефинисати начин дјеловања ПДП-а наредне четири године.

"Велика овлаштења ће имати Главни одбор, који ће, осим предсједника Одбора, имати статутарну одредбу да бира предсједника партије", рекао је Бореновић новинарима у Бањалуци након сједнице Предсједништва странке.

Он је навео да постоји широки консензус у странци да се избор за новог предсједника странке одгоди до локалних избора у октобру наредне године, јер слиједе озбиљне припреме за изборни процес.

"Приоритет за Српску и БиХ у наредном периоду требало би да буде доношење изборног закона, како би избори били фер и поштени, те како би се увеле нове технологије и зауставиле изборне манипулације", рекао је Бореновић.   

Бореновић против забране окупљања - свако има право да изрази став

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је да је против забране окупљања и да свако има право да изрази свој став, без обзира да ли је ријеч о политичкој организацији, групи грађана или невладиној организацији и да то треба да буде кључно демократско начело.

"Против сам забране окупљања и изражавања ставова, како у Бањалуци, тако и у Сарајеву или било ком другом граду, јер слободе изражавања мора бити, без обзира колико у њој има политике. Свакако да постоје одређени безбједносни изазови, али зато постоји и организатор да омогући да се скуп одржи на коректан начин", рекао је Бореновић, коментаришући одлуку сарајевске полиције да забрани одржавање протеста Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/, планираног за сутра испред Суда и Тужилаштва БиХ.

Бореновић је позвао институције Републике Српске, ФБиХ и заједничке институције БиХ да омогуће да се на демократски начин искажу ставови грађана, без тензија, немира и да се спријечи било каква могућност сукоба.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је да Срби, упркос забрани, неће одустати од мирног окупљања у знак подршке предсједнику Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу против којих је подигнута оптужница, те позвао Србе да сутра дођу на линије разграничења са ФБиХ у својим општинама и градовима и обуставе саобраћај на 30 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана