Бореновић: Протестно писмо поводом конференције о Алојзију Степинцу

Срна
Бореновић: Протестно писмо поводом конференције о Алојзију Степинцу

БАЊАЛУКА - Предсједник Партије демократског прогреса /ПДП/ Бранислав Бореновић упутио је протестно писмо Европској народној партији /ЕПП/ поводом конференције о контроверзном кардиналу Алојзију Степинцу која ће бити одржана 21. марта у сједишту Европског парламента, на иницијативу хрватског европосланика Жељане Зовко /ХДЗ/, која је дио групације ЕПП-а у том парламенту.

Бореновић је у писму подсјетио на улогу Степинца и католичке цркве у Независној Држави Хрватској /НДХ/ у масовном истребљењу, присилном католичењу Срба, Јевреја и Рома, убијању православног свештенства и уништавању цркава, те на његову подршку усташком руководству НДХ, саопштено је из ПДП-а.

"Подсјетио сам на чињеницу да је Степинац био упознат о постојању логора Јасеновац, тада познатом и као Аушвиц Балкана, гдје је побијено 700.000 људи, првенствено Срба, затим Јевреја, Рома и других антифашиста, те да постоје извори који потврђују и да је посјећивао то стратиште", навео је Бореновић.

Он је као примјер улоге католичког свештенства навео и злочине почињене под командом фратра Филиповића у бањалучким селима Дракулић, Мотике и Шарговац.

Бореновић сматра да нигдје, а посебно у Европском парламенту, не треба да се слави лик и дјело Алојзија Степинца.

Европски парламент оградио се од конференције "Блажени Алојзије Степинац - свједочанство вјере, истрајности и наде", која ће на иницијативу хрватског европосланика Жељане Зовко бити организована 21. марта, баш као и 2016. године поводом изложбе у његову част, уз образложење да су "искључиво посланици одговорни за незваничне активности, иако се одржавају под њиховим кровом све док поштују углед парламента".

Алојзије Степинац био је загребачки надбискуп од 1937. године до смрти 1960. Бројне чињенице потврђују да је Степинац активно учествовао у стварању фашистичке НДХ и да је све вријеме знао за масовне покоље над Србима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана