Бореновић: Потребна јасна стратегија развоја “чистих” извора енергије

Срна
Foto: Твитер

БАНЈАЛУКА - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић указао је на значај енергетске транзиције као процеса у којем је важно имати јасну стратегију и активну улогу у борби против климатских промјена, заштити животне средине и повећању уђела обновљивих “чистих” извора енергије.

”Чека нас сложен, финансијски и технички захтјеван период у којем нам је потребно одлучности и знања да прилагодимо наше потребе и координишемо активности са ЕУ и Енергетском заједницом”, рекао је Бореновић данас у Берлину током панел дискусије “Зелена агенда: трансформацијски пројекти за Балкан”, у организацији њемачког Бундестага и Европског савјета за међународне односе.

Он је навео да је данас удио обновљивих извора енергије, соларних фотонапонских постројења и вјетроелектрана у земљама Балкана свега четири одсто, док удио термоелектрана заузима више од 60 процената, а хидроелектрана око 35 одсто укупне производње електричне енергије, истичући да је то веома специфичан баланс.

Бореновић је рекао да то то привреду региона може коштати огромне новчане износе, када би се примијенило плаћање за карбонску емисију.

“Процјене кажу да би тај износ био већи од 3,5 милијарде евра или 2,3 одсто БДП-а за цијели регион. Зато је неопходно значајније подржавати улагање у обновљиве изворе енергије, покушати достизати стандарде ЕУ у којој је 2022. године инсталирано 15 пута више киловат-часова обновљивих извора енергије по глави становника него у цијелом региону Балкана”, навео је Бореновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана