За опозицију у Српској одлука ЦИК-а оправдана

ГС
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да је оправдана одлука Централне изборне комисије БиХ да на територији Републике Српске и Брчког поново буду пребројани гласови за ниво предсједника и потпредсједнике Српске.

Бореновић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да ова одлука показује да су оправдани били народни протести које су организовале опозиционе партије у Српској.

Централна изборна комисија данас је на хитној сједници у Сарајеву издала наредбу да се на територији Републике Српске и Брчко дистрикта поново преброје гласови за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске.

И предсједник СДС-а Мирко Шаровић поздравио је одлуку ЦИК-а и сматра да је оваквом одлуком дата шанса правди и уважен захтјев јавности да се реагује и да се преиспитају бројне неправилности уочене током изборног процеса.

-Распакивање врећа је почетак распакивања много чега када су у питању општи избори. Вјерујем да ће се овај процес завршити брзо и да ће дати стварну слику изборних резултата на свим нивоима -истакао је Шаровић.

Замјеник предсједника СДС-а Милан Радовић сматра да је „упорна борба за правду дала резултат“.
-Ово је прва добијена битка са циљем да се утврди шта тачно имамо у врећама за предсједника Републике. Циљ нам је био да се гласови броје прије него што неко унесе податке који не одговарају стварности -рекао је Радовић.
ПДП и Јелена Тривић, кандидаткиња ПДП-а за предсједницу  Српске у изборној ноћи прогласили су побједу над противкандидатом из СНСД-а Милорадом Додиком. Касније је побједу прогласио и Додик, а према прелиминарним подацима ЦИК-а, он има скоро 30.000 гласова више.

Опозиционе странке су у Бањалуци одржале и протесте у четвртак и недјељу због сумње у резултат избора одржаних 2. октобра, указујући на могућност изборне крађе,а поднијели су и жалбу ЦИК-у.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана