Бореновић опет тврди да се БиХ придружила санкцијама Русији

Срна
Бореновић опет тврди да се БиХ придружила санкцијама Русији

БАЊАЛУКА- Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић поновио је тврдње да се БиХ придружила санкцијама ЕУ против Руске Федерације, те истакао да о том питању није контактирао руску Амбасаду јер "није видио разлог за то".

Бореновић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је високи представник за спољну политику ЕУ Џозеп Борељ у одговору на његов упит истакао да се БиХ придружила ЕУ у 10 пакета санкција и у 53 одлуке и изјаве које то обухватају.

"У одговору је јасно наведено да је БиХ значајно побољшала своју усклађеност са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ, посебно се ускладивши са изјавама и рестриктивним мјерама", рекао је Бореновић и додао да је "Србија једина земља која се није придружила" антируским санкцијама. На питање да ли је о питању санкција контактирао руску Амбасаду у БиХ и Руску Федерацију, Бореновић каже да није видио разлог за то.

Упитан како коментарише изјаву амбасадора Руске Федерације у БиХ Игора Калабухова да БиХ није увела санкције Русији, Бореновић је рекао да "разумије сваки такав одговор", али да је "најважније доћи до конкретних показатеља".

Бореновић је и у недјељу, 9. марта, тврдио да се БиХ придружила ЕУ санкцијама против Русије.

Руска Амбасада у БиХ саопштила је данас високо цијени принципијелан став руководства Републике Српске које се противи одлука на нивоу БиХ које би могле потенцијално нанијети штету билатералним односима са Русијом.

У реаговању на тврдње Бореновића да је БиХ увела санкције Русији, из овог дипломатског представништва напомињу да су више пута износили став о спекулацијама у вези са овим, те поручили да су ништавни било који кораци појединих дипломата и политичара у том смјеру без неопходног рјешења на нивоу Предсједништва БиХ.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов недавно је рекао је да се у новом издању Концепта спољне политике Русије полази од тога да је БиХ пријатељска земља, истакавши да се повољни услови морају искористити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана