Бореновић: Кандидатски статус срећна околност за БиХ, очекивања остала иста

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да је добијање кандидатског статуса БиХ за придруживање ЕУ срећна околност за БиХ, од које се и даље очекује реформа правосуђа у складу са европским стандардима.

Бореновић је навео да остаје да се види да ли ће се искористити пружена шанса, као и да се нада да ће прорадити свијест о значају предузимања даљих корака ка ЕУ.

Он је рекао да у БиХ треба да буду усвојени закони о спречавању сукоба интереса и измјене Закона о Високом судском и тужилачком савјету.

Бореновић тврди да је у БиХ и даље велики проблем корупција и наводи да ЕУ очекује да буде појачана борба у њеном сузбијању.

- Добијање кандидатског статуса БиХ за придруживање ЕУ би требало би да буде добра вијест, али је због геополитичких услова, прије свега, ово срећна околност за БиХ - сматра Бореновић.

Лидери ЕУ додијелили су кандидатски статус БиХ за учлањење у Унију на данашњем састанку у Бриселу.

Овим се БиХ придружила осталим земљама кандидатима - Албанији, Молдавији, Сјеверној Македонији, Црној Гори, Србији, Турској и Украјини - у просецу придруживања, који може да траје годинама и обухвата комплексне преговоре о усклађивању локалних закона са законодавством ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана