Борељ: Нисам поменуо Српску говорећи о реторици подјеле

Срна
Борељ: Нисам поменуо Српску говорећи о реторици подјеле

БРИСЕЛ - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ појаснио је у Бриселу да током конференције за медије ниједном није поменуо конкретно Републику Српску када је говорио о реторици подјеле у БиХ, већ да се тиме "обратио свима".

"Ја нисам рекао А или Б, обратио сам се свима. Када сам рекао да осуђујем неодговорне сецесионистичке изјаве, сви ће схватити на кога се то односи. Када сам позвао све да се уздрже од реторике и поступака подјела, ја ниједном нисам рекао жРепублика Српскаж", рекао је он одговарајући на питање новинара да прокоментарише реченицу да ће "Република Српска сносити посљедице због своје реторике подјеле".

Међутим, Борељ је нагласио да ЕУ има капацитет да реагује "ако се ситуација даље погорша".

"Ми за то имамо алате, али их нећемо употријебити осим ако то заиста буде неопходно. Чланице ЕУ у сваком случају морају да донесу одлуке о одређеним мјерама", истакао је он.

Борељ је нагласио да је његов задатак да охрабри политичке лидере у БиХ да ријеше проблеме кроз дијалог.

"Ми подржавамо дијалог и сваки приједлог од свакога ко има добру вољу да покуша да допринесе томе да се БиХ окрене конструктивној агенди у складу са перспективама ЕУ. Наша улога је да подстичемо дијалог како бисмо избјегли једностране поступке и да од свих тражимо да приближе БиХ Унији", додао је Борељ.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана