Борел са лидерима западног Балкана о посљедицама рата у Украјини

Танјуг
Борел са лидерима западног Балкана о посљедицама рата у Украјини

ЊУЈОРК - Високи представник за спољну и безбједносну политику ЕУ Јозеп Борел био је јуче у Њујорку домаћин неформалног ручка са лидерима западног Балкана, на којем главна тема била глобални и регионални утицај „руског илегалног и ничим изазваног рата против Украјине“.

Како се подсјећа у саопштењу спољне службе ЕУ (ЕЕАС) ови скупови се одржавају два пута годишње у Бриселу и Њујорку и служе као неформална прилика за размену мишљења о изазовима у региону и европској будућности региона.

-Дискусија се фокусирала на глобални и регионални утицај руског илегалног и ничим изазваног рата против Украјине. Високи представник Борел и лидери западног Балкана разговарали су о томе како заједнички ријешити штетне посљедице овог рата на цијене хране и енергије и стабилност и безбједност у Европи и глобално - додаје се у саопштењу.

Борел је истакао подршку коју ЕУ пружа западном Балкану да би се побољшала енергетска безбједност и у суочавању са хибридним пријетњама, укључујући сајбер пријетње и страну манипулацију информацијама.

-ЕУ и Западни Балкан ће наставити да сарађују у суочавању са изазовима које рат Русије против Украјине намеће на глобалном нивоу. ЕУ у потпуности укључује Западни Балкан у своје иницијативе за ублажавање посљедица рата - додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана